V Rusiji želijo prepovedati spremembo spola

Svet 31. Maj 202315:28 0 komentarjev
Ruska duma
PROFIMEDIA

400 od 450 ruskih poslancev ruske dume je predlagalo zakon, s katerim bi v Rusiji prepovedali tako medicinsko kot pravno spremembo spola.

Poslanci ruske dume so v torek predlagali zakon, s katerim bi v Rusiji v celoti prepovedali kirurške spremembe spola, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Predlog bi prav tako de facto prepovedal spremembe spola na pravnem nivoju, saj prepoveduje pravno registracijo spremembe spola brez izvedene operacije.

Na spletni strani dume, spodnjega doma ruskega parlamenta, je zapisano, da zakon v celoti prepoveduje “medicinske posege za spremembo spola osebe”. Vlada naj bi ob tem določila seznam dovoljenih posegov, “povezanih z zdravljenjem prirojenih fizioloških nepravilnosti pri otrocih”.

Predlog zakona je vložilo približno 400 od 450 ruskih poslancev, na čelu s predsednikom dume Vjačeslavom Volodinom.

Rusija je po navedbah AFP sicer že leta neprijazno okolje za vse, ki imajo drugačna stališča od razlage “družinskih vrednot”, ki jo spodbujata Kremelj in ruska pravoslavna cerkev.

Pritisk na aktiviste skupnosti LGBTQ se je v Rusiji v zadnjih letih stopnjeval, od začetka ruske agresije na Ukrajino pa se je še dodatno povečal. V Rusiji se konflikt v Ukrajini namreč vse bolj prikazuje kot eksistencialni boj proti “dekadentnemu” Zahodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!