V središču Pariza se odvija neobičajna bitka, glavni nasprotnik pa kunci

Svet 16. Mar 202409:15 0 komentarjev
kunci, Pariz, zajci
Foto: PROFIMEDIA

Pariške mestne in vojaške oblasti bijejo bitko z aktivisti za pravice živali zaradi kolonije kuncev v mestnem središču.

Pariz je bil prizorišče številnih bitk, a nobena ni bila bolj burleskna, kot je borba zaradi divjih kuncev, ki živijo v senci Napoleonove grobnice, piše britanski The Guardian.

Približno 300 kosmatincev je pod negovano trato blizu znamenite Dom des Invalides izkopalo na tisoče rovov in uničilo 16 hektarjev veliko območje, ki ga nadzoruje francoska vojska.

Kunci so pogrizli električne kable in vrtne cevi, razkopali travnato površino in jo onesnažili s tonami značilnih “bobkov”, ki jih zdaj pobirajo vojaki. Ker vojska zbiranja kunčjih iztrebkov nima za svojo glavno nalogo, so vojaške oblasti že ničkolikokrat prosile civilno za pomoč oziroma dovoljenje za odstranitev kuncev.

kunci, Pariz, zajci kunci, Pariz, zajci
Foto: PROFIMEDIA
kunci, Pariz, zajci kunci, Pariz, zajci
Foto: PROFIMEDIA
kunci, Pariz, zajci kunci, Pariz, zajci
Foto: PROFIMEDIA
kunci, Pariz, zajci kunci, Pariz, zajci
Foto: PROFIMEDIA
kunci, Pariz, zajci kunci, Pariz, zajci
Foto: PROFIMEDIA

Vendar pa pri tem ne vojaške ne civilne oblasti niso uspešne.

Vsakič namreč odločitvi o humani evtanaziji nasprotuje društvo za zaščito pravic živali Paris Animaux Zoopolis (PAZ), ki se pritoži na sodišče.

Zdaj so se zaradi naraščajočih stroškov – uničenje bi jih stalo kar 336.000 evrov – in verjetno bližajočih se olimpijskih iger oblasti odločile za bolj humano potezo. Kunce naj bi preselili v vas Breau, 70 kilometrov jugovzhodno od Pariza, z okoli 360 prebivalci. “Bo vsak vaščan dobil brezplačnega kunca?” se sprašuje Guardian in dodaja, da načrt ni jasen. Vendar pa PAZ z rešitvijo še vedno ni zadovoljen.

Pred tremi tedni so aktivisti v zajčjih maskah protestirali pred vhodom v vojaški muzej, pod katerega spada zelenica. Izrazili so skrb nad morebitnim “nasiljem”, ki bi ga lahko bili deležni kunci v kletkah, kjer bi čakali na nadaljnjo usodo. Po mnenju protestnikov lahko stres povzroči srčni zastoj. Po izpustitvi na podeželju pa lahko kunci postanejo tudi tarča lovcev, še skrbi aktiviste.

Slavna zgodovina pariških kuncev

Sicer pa ima pariška kunčja kolonija slavno zgodovino.

Za to, da lahko bivajo na tem območju, se lahko zahvalijo slavnemu francoskemu kiparju Augustu Rodinu, ki si je tik pred smrtjo uredil bivališče in atelje v bližnjem hotelu. Ob vselitvi so ga tam živeči kunci močno navdušili. Ko je vlada nekaj let pozneje nameravala porušiti celotno stavbo, se je Rodin ponudil, da bo Franciji zapustil ves svoj opus in zasebno umetniško zbirko, če bo lahko ostal v hotelu Biron med svojimi kunci. In francoska vlada je ponudbo sprejela.

Med drugo svetovno vojno pa so kunci s svojimi življenji reševali lakoto britanskih pilotov, ki jih je v Hotel des Invalides pred Nemci skrival francoski odporniški borec George Morin, še piše britanski časnik, ki dodaja, da bodo kunci verjetno preživeli vse poskuse odstranitve in “ponosno odigrali svojo vlogo v francoski zgodovini”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!