Domove zapustilo 400.000 ljudi, opustošena območja pa so prevzeli roparji

Svet 13. Feb 202312:12 > 20:31 1 komentar
zaradi potresa v turčiji so iz domov evakuirali 400.000 ljudi
Suhaib Salem/REUTERS

Po uničujočih potresih se je število smrtnih žrtev povzpelo na 37.500, reševalne ekipe pa počasi zaključujejo delo na prizadetih območjih Turčije in Sirije. Slovenska ekipa je že doma, v domovino se danes vrača tudi nemška mednarodna skupina za iskanje in reševanje. Turške oblasti so doslej evakuirale skoraj 400.000 ljudi, na prizadetih območjih pogosto prihaja do ropanja.

Število smrtnih žrtev katastrofalnega potresa, ki je v ponedeljek prizadel Turčijo in Sirijo, se je po zadnjih podatkih povzpelo nad 37.500, iskalne in reševalne ekipe pa počasi zaključujejo delo na prizadetih območjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Preberite še: Psi z misijo reševati življenja: kako urijo naše reševalce na štirih tačkah?

Samo v Turčiji je število smrtnih žrtev naraslo na 31.643, več kot 80.000 ljudi pa je bilo ranjenih, poroča turška državna tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD).

V sosednji Siriji je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) umrlo najmanj 5.900 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths, ki je danes prispel v sirski Alep, je dejal, da pričakuje, da bo končno število smrtnih žrtev potresov preseglo 50.000.

Evakuirali 400.000 ljudi

Na jugovzhodu Turčije v zasilnih zavetiščih nastanjenih več kot 1,2 milijona ljudi, je danes sporočil urad turškega predsednika. Oblasti so doslej evakuirale skoraj 400.000 ljudi, vlada pa opozarja, da na prizadetih območjih pogosto prihaja do ropanja.

Preberite še: Vodja hrvaških reševalcev: Streli so odjeknili blizu nas. Vse bolj nevarno je

V najbolj prizadetih regijah v Turčiji je bilo doslej postavljenih približno 176.000 šotorov, poroča turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD). Na jugu države medtem gradbeni strokovnjaki izvajajo inšpekcijske preglede stavb in ocenjujejo, katere so še vedno primerne za bivanje. Samo danes naj bi bilo v Turčiji porušenih več kot 7.500 stavb, inšpekcijski pregledi pa bodo predvidoma končani v petih dneh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Turška vlada opozarja, da na prizadetih območjih pogosto prihaja do ropanja. Organi pregona so že izdali naloge za prijetje 97 oseb, obtoženih ropanja, skupno pa potekajo preiskave zoper 232 ljudi, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Preberite še: Znova “pozabljena” Sirija: kje je pomoč, ki jo potrebujejo prizadeta območja?

Organizacija Bele čelade, ki s približno 3.000 prostovoljci pomaga pri iskanju in reševanju na severozahodu Sirije, je ob tem razglasila enotedensko žalovanje in sporočila, da so reševalne akcije na območjih pod nadzorom upornikov končane. Prizadevanja za pomoč tam sicer otežuje tudi več kot desetletje trajajoča državljanska vojna.

Mednarodne reševalne ekipe odhajajo

S prizadetih območij v Turčiji pa odhajajo številne mednarodne reševalne ekipe, ki so priskočile na pomoč pri iskanju pogrešanih v prvih dneh po potresu.

Slovenska ekipa z reševalnimi psi se je domov vrnila v soboto, danes pa poročajo, da v domovino odhaja nemška mednarodna skupina za iskanje in reševanje (ISAR), ki je že v soboto zaustavila operacije zaradi poslabšanja varnostnih razmer.

Preberite še: Slovenski reševalci doma. “Ljudje so se od bližnjih poslavljali na pločnikih”

Čeprav je od prvega uničujočega potresnega sunka minil že en teden, pod ruševinami občasno še vedno najdejo preživele osebe.

V turški regiji so pred dnevi rešili žensko, ki je bila pod ruševinami ujeta 144 ur. V obdobju med 141 in 163 urami po potresu so v Turčiji izpod ruševin rešili najmanj 41 ljudi, je danes poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje