V zagrebškem živalskem vrtu leva okužena s koronavirusom

Svet 24. Nov 202121:51 1 komentar
levi v zagrebu
PROFIMEDIA

V zagrebškem živalskem vrtu sta dva leva okužena s koronavirusom. Gre za prva potrjena primera okužbe od začetka epidemije, ki so jih zabeležili v tem živalskem vrtu, je sporočilo tamkajšnje kmetijsko ministrstvo.

Virus pri levih so potrdili z laboratorijskimi analizami vzorcev brisov, ki so jih vzeli iz njunih iztrebkov in nosov. Testiranje so na živalih opravili potem, ko sta ti kazali znake bolezni covida-19, imeli pa sta tudi stik z osebo, ki je bila pozitivna na koronavirus.

Kot so sporočili s hrvaškega ministrstva za kmetijstvo, so bila testiranja opravljena v okviru programa za spremljanje širjenja okužb pri živalih in se ukvarja s preučevanjem njihove vloge pri epidemiji covida-19. Program poteka v sklopu laboratorija Veterinarske fakultete v Zagrebu.

Na ministrstvu so ob tem opozorili, da po pojasnilih Svetovne organizacije za zdravje živali, ni dokazov, da imajo hišni ljubljenčki vlogo pri širjenju koronavirusa na človeka in da je tveganje za prenos bolezni na ljudi zelo nizko. Priporočajo pa, da osebe, za katere obstaja sum na okužbo ali jim je bila okužba potrjena, se izogibajo stika s svojim hišnim ljubljenčkom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje