Tablete za prekinitev nosečnosti v ZDA odslej tudi v lekarnah

Svet 04. Jan 202310:50 1 komentar
mifeproston
posnetek zaslona / Reuters

V državah ZDA, kjer je splav dovoljen, bodo tablete za prekinitev nosečnosti na voljo tudi v lekarnah. Za pridobitev tablet bo pa še vedno potreben recept zdravnika. Tablete z mifepristonom so sicer prve od le dvojih, ki so na voljo za medikamentozne prekinitve nosečnosti.

V skladu s spremembami, ki jih je v torek naznanila Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA), bodo po novem tablete z mifepristonom – prve od dvojih v procesu medikamentozne prekinitve nosečnosti – v zveznih državah, kjer je splav dovoljen, dostopne v lekarnah.

Za tablete, ki jih je bilo doslej mogoče dobiti le osebno pri ponudniku zdravstvenih storitev, pri nekaj lekarnah pa tudi po pošti, bo še vedno potreben recept. Lekarne bodo morale pridobiti tudi posebno dovoljenje za njihovo izdajanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poglobljeno o pravici do splava na Poljskem: Vse pogosteje napišejo nujno in pomagajte mi.

Povpraševanje po tabletah je v ZDA izjemno naraslo, odkar je vrhovno sodišče junija lani odpravilo odločitev iz leta 1973, ki je ženskam v celotnih ZDA zagotavljala pravico do splava, in odločanje o tem vrnilo v roke zveznih držav.

Glede na nekatere ugotovitve se trenutno že več kot polovica umetnih prekinitev nosečnosti opravi s tabletami.

Pri Ameriški zvezi za državljanske svoboščine (ACLU) so pozdravili odločitev FDA, da “poveča dostop do tega varnega in učinkovitega zdravila”.

V organizaciji Susan B. Anthnoy List, ki nasprotuje splavu, so bili medtem kritični, češ da je administracija predsednika Joeja Bidna “znova dokazala, da dobičke industrije splavov ceni bolj kot varnost žensk in življenja nerojenih otrok”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje