V ZDA potrdili dva primera opičjih koz pri otrocih

Svet 23. Jul 202210:15 2 komentarja
opičje koze
PROFIMEDIA

V Združenih državah Amerike (ZDA) so potrdili dva primera opičjih koz pri otrocih. Obenem naj bi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) predvidoma danes sporočila, ali bo zaradi odkritja opičjih koz v več kot desetih državah bolezen razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je ta teden potrdil dva primera opičjih koz pri otrocih, je v petek sporočila predstavnica tega centra Jennifer McQuiston. V ZDA so doslej sicer skupno potrdili več kot 2800 primerov okužb.

V današnji družbi je normalno, da smo v stiku z veliko različnimi ljudmi, je dejala McQuiston. “In čeprav se ta izbruh širi samo v določenem družbenem krogu, že od začetka opozarjamo, da se lahko primeri pojavijo tudi zunaj teh krogov ter da moramo biti pozorni in pripravljeni na odziv,” je opozorila.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) naj bi predvidoma danes sporočila, ali bo zaradi odkritja opičjih koz v več kot desetih državah bolezen razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. WHO je zaradi izbruha okužb z opičjimi kozami v državah, kjer tega virusa in bolezni prej praktično ni bilo, junija ustanovila strokovni odbor za izredne razmere.

Okužba z opičjimi kozami lahko povzroči izpuščaje, otekle bezgavke, vnetje spolovil in anusa, vročino, mrzlico in bolečine v mišicah. Bolezen praviloma ni smrtna. Po podatkih WHO je večina obolelih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Na splošno pa se lahko okuži vsakdo, ki je v tesnem fizičnem stiku z okuženimi osebami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje