Varnostni svet za vključujočo vlado v Afganistanu

Svet 23. Sep 202110:10 0 komentarjev
ZN, antonio Guterres
Eduardo Munoz/REUTERS

Ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov so se z generalnim sekretarjem Antoniom Guterresom sešli zunanji ministri petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN, ki so se zavzeli za mir in stabilnost v Afganistanu ter za oblikovanje vključujoče vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov so se zavzele “za miren in stabilen Afganistan, kjer bi lahko humanitarno pomoč razdelili brez težav in brez diskriminacije,” je po pogovorih z zunanjimi ministri ZDA, Francije, Velike Britanije, Rusije in Kitajske dejal Antonio Guterres.

Države pozivajo Afganistan tudi k spoštovanju pravice žensk in deklet. Zavzele so se za “Afganistan, ki ni zatočišče za terorizem, Afganistan z vključujočo vlado, ki zastopa vse sloje prebivalstva,” je dejal Guterres.

Kitajska in Rusija sta avgusta talibanski prevzem oblasti označili kot poraz ZDA in napovedali sodelovanje z novimi afganistanskimi oblastmi, vendar pa niti Peking niti Moskva nista priznali vlade, ki so jo oblikovali talibani. Kljub napovedi sodelovanja sta se pridružili pozivom ostalih članic Varnostnega sveta.

Vlada ne vključuje vseh

Kljub obljubam talibanov, da bo njihova vlada vključujoča, so ključna mesta zasedli izključno najvišji predstavniki talibanov, v vladi tudi ni nobene ženske. Talibani so na čelo svoje vlade imenovali svojega veterana, mulo Mohameda Hasana Akunda, ki je na terorističnem seznamu Združenih narodov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!