Več kot 40 držav poziva k preiskavi smrti Navalnega: Odgovornost nosi Putin

Svet 04. Mar 202422:30 1 komentar
Aleksej Navalni
Foto: PROFIMEDIA

Več kot 40 držav je danes pozvalo k neodvisni mednarodni preiskavi smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Zahod odgovornost za njegovo smrt namreč pripisuje ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Skupaj 43 držav, med njimi tudi članice EU, ZDA, Velika Britanija, Ukrajina, Kanada in Norveška, je danes izrazilo ogorčenje zaradi smrti Alekseja Navalnega v Svetu ZN za človekove pravice.

“Ogorčeni smo zaradi smrti opozicijskega politika Alekseja Navalnega, za katero končno odgovornost nosijo predsednik Vladimir Putin in ruske oblasti,” je v imenu 43 držav v Svetu ZN za človekove pravice v Ženevi danes izjavila veleposlanica EU Lotte Knudsen.

Rusija mora odobriti neodvisno in pregledno mednarodno preiskavo okoliščin njegove nenadne smrti, so v sporočilu zapisale države. “Nepričakovana in šokantna smrt Navalnega je še en znak pospešene in sistematične represije v Rusiji,” so opozorile po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Države so tudi izrazile zaskrbljenost zaradi sistematičnega zatiranja civilne družbe in politične opozicije v Rusiji in tujini. Rusijo so pozvale, naj izpusti vse politične zapornike, zagovornike človekovih pravic, novinarje in nasprotnike vojne v Ukrajini. “Rusko federacijo pozivamo, naj konča to ozračje nekaznovanosti in ustvari varno okolje za politično opozicijo in kritične glasove,” si še zapisali.

Oster kritik Putinovega režima Aleksej Navalni je umrl 16. februarja v kazenski koloniji na skrajnem severu Rusije, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen zaradi “ekstremizma”. Okoliščine njegove smrti ostajajo nejasne. Zaporniške oblasti trdijo, da se je Navalni zgrudil po sprehodu in umrl kljub poskusom oživljanja.

Pokopali so ga v petek v Moskvi, njegovega pogreba pa se je udeležilo več tisoč ljudi, vključno s tujimi diplomati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje