Velik električni mrk v Argentini: v temi ostala polovica države

Svet 02. Mar 202309:08 0 komentarjev
Buenos Aires
Buenos Aires (Luis ROBAYO/AFP)

V času visokih poletnih temperatur je dobršen del prebivalcev Argentine ostal brez električne energije. Vzrok za to je požar, ki je prizadel električno omrežje.

Zaradi požara, ki je prizadel državno električno omrežje, je polovica druge največje južnoameriške države, Argentine, v sredo popoldne ostala brez električne energije. Po navedbah argentinskega časopisa La Nacion je brez elektrike ostalo 40 odstotkov odjemalcev oziroma več kot šest milijonov gospodinjstev in 20 milijonov ljudi.

V času vročinskega vala so bili tako brez elektrike prebivalci predelov prestolnice Buenos Aires ter regij v notranjosti Argentine: Santa Fe, Neuquen, Córdoba in Mendoza, sporočilo državne službe za energijo povzema tiskovna agencija Reuters.

Kot navaja britanski BBC, je sprva zagorelo na prostem, ogenj pa je zajel tudi ključne daljnovode na priobalnem območju, zaustavili pa so tudi obratovanje jedrske elektrarne. Ministrstvo za gospodarstvo je že zahtevalo preiskavo, ki se bo ukvarjala z vprašanjem, kako se je požar začel.

Buenos Aires
Buenos Aires (Luis Robayo/AFP)

Manko električne energije so najbolj občutili prebivalci velikih mest, še navaja omenjeni britanski medij in dodaja, da je bilo ponoči po našem času na območju metropole Buenos Airesa brez elektrike še vedno okoli 150.000 ljudi.

Ker je v Argentini trenutno poletje, temperature ponekod po državi vztrajajo nad 35 stopinj Celzija, zaradi česar je tudi povpraševanje po električni energiji povečano. Ko je elektrike v sredo zmanjkalo, so zato zaprli nekatere poslovalnice in prekinili pouk. La Nacion poroča tudi o “kolapsu” transporta in ustavljenih tovarniških obratih.

Večji mrki električne energije sicer v Argentini niso povsem neobičajni. Leta 2019 je v Argentini in sosednjem Urugvaju brez elektrike ostalo več deset milijonov ljudi, leto pozneje pa so večjo prekinitev dotoka elektrike zabeležili v argentinski prestolnici Buenos Aires. Tam je brez elektrike ostalo več sto tisoč ljudi, piše BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!