Velik poklon modne hiše srbski deklici, ki je umrla pod streli 13-letnika

Svet 18. Mar 202411:00 1 komentar
Obleka, ki jo je na podlagi Angelinine risbe ustvarila modna hiša Dior
Obleka, ki jo je na podlagi Angelinine risbe ustvarila modna hiša Dior (Foto: N1)

"Angelina" – tako se bo imenovala fundacija, ustanovljena v spomin na učenko Angelino Aćimović, ki je bila ubita v strelskem napadu na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v središču Beograda, pa tudi v spomin na vse preostale žrtve, ki so v tragediji, ki je maja lani pretresla Srbijo, izgubile življenje. Angelina je bila "umetniška duša" izjemnega talenta, piše N1 Beograd, zato je kar 17 oblikovalcev iz sveta mode na podlagi njenih skic ustvarilo modne kreacije. Med njimi tudi prestižna francoska modna hiša Dior.

Težko je z nekaj besedami opisati, kdo je bila Angelina Aćimović. Bila je deklica številnih interesov in afinitet, in če bi morali izpostaviti enega, bi bila to nedvomno dizajn oziroma moda, piše N1 Beograd. Zato so v beograjskem Sava centru pripravili razstavo oblek, ki jih je po skicah in risbah tragično preminule 14-letnice izdelalo 17 oblikovalcev, med njimi je dve kreaciji ustvarila tudi prestižna modna hiša Dior.

“Angelina je bila umetniški otrok in imeti lastno modno revijo bi bil vrhunec njenih sanj,” je za N1 Beograd povedal njen oče Anđelko Aćimović. Kot je dodal, ji teh sanj ni uspelo uresničiti, ker pa je družina podedovala ogromno umetniškega bogastva, so si zadali nalogo, da te sanje sedaj uresničijo.

“Bila je čudežni otrok, ki nam ga je dal Bog, bili smo blagoslovljeni, da smo z njo živeli  14 let, veliko nas je naučila ter obogatila naša življenja. Kako nadarjena je bila, je pokazala s talentom, skromnostjo, a tudi veliko prodornostjo,” je nadaljeval Aćimović in dodal, da sami niso znali presoditi vrednosti njenih kreacij, v modni hiši Dior pa da so jih opisali kot fantastična in izjemna.

“Naredili so dve obleki po njenih risbah in nocoj sta tu,” je ponosno dejal Angelinin oče.

Obleka, ki jo je na podlagi Angelinine risbe ustvarila modna hiša Dior (
Obleka, ki jo je na podlagi Angelinine risbe ustvarila modna hiša Dior (Foto: N1)

Vse modne kreacije so na prodaj, ves zbrani denar pa bo namenjen za novoustanovljeno fundacijo Angelina.

“Osnovna naloga fundacije je, da skuša preprečiti ponavljanje tragedij, kot so se zgodile, za to pa je treba združiti prizadevanja številnih organizacij, ki se s tem ukvarjajo. Otroke, starše in učitelje moramo poučiti, kaj so uničujoči vplivi interneta, družbenih omrežij in igric, ter jih naučiti, kako se pred tem zaščititi, pa tudi, kako zaščititi druge,” je še pojasnil Angelinin oče in dodal, da v fundaciji med drugim poudarjajo, da je družina temeljni gradnik družbe, ljudi pa da je treba naučiti, kako družino okrepiti.

Spomnimo, trinajstletni učenec sedmega razreda osnovne šole Vladislava Ribnikarja v središču Beograda je 3. maja lani prišel v šolo in začel streljati. Ubil je devet učencev ter varnostnika. Strelskemu napadu so sledili množični protesti proti nasilju in vladajoči garnituri.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje