Velika Britanija opustila načrte za širšo rabo covidnega potrdila

Svet 12. Sep 202121:49 > 21:50
Anglija
Henry Nicholls/REUTERS

Britanska vlada je opustila načrt, v okviru katerega bi morali prebivalci v Angliji imeti covidna potrdila za udeležbo na dogodkih, kjer je velika gneča, kot so nočni klubi, je danes sporočil zdravstveni minister Sajid Javid. Zaradi visoke precepljenosti v državi ukrepa ne vidijo kot nujnega.

Pred tem je sicer vlada napovedala, da bodo spremembe uvedene konec tega meseca, kljub nasprotovanju podjetij v sektorju in nekaterih poslancev iz vrst konservativcev. Zdravstveni minister Sajid Javid pa je danes sporočil, da mu ideja, da bi morali prebivalci covidna potrdila pokazati za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti, nikoli ni bila všeč in da zaradi visoke precepljenosti to ni potrebno.

Za Time Radio je minister še povedal, da bo vlada objavila predlog za razveljavitev nekaterih pooblastil, ki so ji bila podeljena med pandemijo, vključno z možnostjo zaprtja podjetij in šol. V Združenem kraljestvu je v celoti cepljenih več kot 80 odstotkov starejših od 16 let, kmalu pa naj bi cepljenje razširili tudi na prebivalce v starostni skupini od 12 do 15 let.