Zelenski zaveznikom: Od hitrosti dobav orožja odvisno naše življenje

Svet 17. Feb 202313:22 > 19:27 5 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaveznike pozval, naj pospešijo podporo njegovi državi, saj so od tega odvisna življenja Ukrajincev. K dobavi orožja sta pozvala tudi nemški kancler Olaf Scholz in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Vlada v Kijevu je pozvala k evakuaciji prebivalcev iz mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine. V mestu, za nadzor katerega se intenzivno borijo ukrajinske in ruske sile, naj bi ostalo še 6.000 ljudi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaveznike pozval, naj pospešijo podporo njegovi državi, saj so od tega odvisna življenja Ukrajincev. K sodelovanju pri dobavi bojnih tankov Ukrajini je zaveznice ob odprtju varnostne konference v Münchnu pozval tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je zagovarjal pošiljanje orožja Kijevu.

Zelenski je v video nagovoru na münchenski varnostni konferenci Zahod pozval, naj pospeši dobave orožja in podporo njegovi državi, da bi porazili “ruskega Goljata”. Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ne smemo dati možnosti, je poudaril. Putin si zdaj po njegovih besedah skuša kupiti čas za svojo agresijo in bi še vedno lahko uničil veliko življenj.

“Zato potrebujemo hitrost. Hitrost naših dogovorov, hitrost naše dobave (…) hitrost odločitev za omejitev ruskega potenciala. Ni alternative hitrosti, ker je od hitrosti odvisno naše življenje,” je dejal. Zamude pri podpori Ukrajini so bile vselej v škodo njegovi državi, je še opozoril Zelenski. Obrambo Ukrajine je treba okrepiti, med drugim z novimi, sodobnimi tanki. V nasprotnem primeru tudi Zahod ne bo imel miru, je povedal.

Zelenski je ponovil, da mora Ukrajina zmagati v boju proti ruskim silam in da temu ni alternative. “Ni alternative ukrajinski zmagi (…) Ni alternative Ukrajini v EU. Ni alternative Ukrajini v Natu,” je poudaril v svojem govoru udeležencem varnostne konference, ki se je danes začela v bavarski prestolnici.

Scholz zagovarjal dobavo orožja, ki da pripomore k hitrejšemu končanju vojne

Na 59. münchenski varnostni konferenci do nedelje pričakujejo več kot 40 voditeljev in številne druge visoke predstavnike držav in mednarodnih organizacij. Ukrajina bo sicer ena od glavnih tem razprav. Dogodka se udeležuje tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je danes na Twitterju pohvalila govor Zelenskega.

“Odločen nagovor Zelenskega ob začetku münchenske varnostne konference. Ukrajina je dokazala, da lahko uspe in da ni alternative njihovi zmagi. Sporočilo Slovenije je jasno – ostati moramo enotni pri zaščiti mednarodnega pravnega reda in evropskih vrednot. Napadeni Ukrajini moramo pomagati še naprej,” je zapisala.

Nemški kancler Scholz pa je v svojem nastopu zagovarjal dobavo orožja Ukrajini, kar naj bi to po njegovem pripomoglo k hitrejšemu končanju vojne. “Vojne ne podaljšujejo naše dobave orožja, prej nasprotno,” je dejal.

Olaf Scholz
Wolfgang Rattay/REUTERS

“Prej ko predsednik Putin spozna, da ne bo dosegel svojega imperialističnega cilja, večja je možnost, da se bo vojna kmalu končala in da se bodo ruske enote umaknile,” je prepričan kancler. Pri tem je zaveznike pozval, naj se pridružijo nemški dobavi bojnih tankov Ukrajini. To je predpogoj za ohranitev pomoči v orožju Ukrajini. “To pomeni, da naj vsi, ki lahko dobavijo takšne bojne tanke, to tudi dejansko storijo,” je menil Scholz.

Scholz sicer ne pričakuje, da se bo vojna v Ukrajini hitro končala. “Mislim, da se je pametno pripraviti na dolgo vojno,” je dejal. Zato je tudi pomembno, da so zaveznice pripravljene podpirati Ukrajino, dokler bo potrebno, je še menil.

Stoltenberg poziva k nadaljnjim zavezam glede dobave bojnih tankov Kijevu

Podoben poziv je na konferenci podal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Mednarodno skupnost je pozval, naj okrepi podporo Ukrajini, da bo lahko začela protiofenzivo, ki bo Rusijo prisilila v pogajanja o koncu vojne pod pogoji Kijeva.

“Absolutno moramo okrepiti svojo podporo in prizadevanja za odpor ukrajinskega ljudstva in njegove vojske ter jim pomagati, da sprožijo protiofenzivo, ki edina lahko omogoči verodostojna pogajanja, ki jih določijo Ukrajina, njene oblasti in njeni ljudje,” je dejal Macron, ki ne verjame v spremembo režima v Moskvi.

Evropske države je pozval k povečanju naložb v obrambo in ob tem izrazil upanje, da bo skupen investicijski program sprejet še pred poletjem. “Če Evropejci želimo mir, si moramo priskrbeti sredstva, da ga dosežemo,” je dejal Macron. “Če želi Evropa braniti Evropo, se mora tudi oborožiti,” je dodal po poročanju dpa.

Emmanuel Macron
Wolfgang Rattay/REUTERS

Na konferenci je nastopil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki zaveznice prav tako poziva k nadaljnjim zavezam glede dobave bojnih tankov Kijevu. “Zaveznike sem pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da dostavijo sodobno orožje, vključno z oklepnimi vozili in bojnimi tanki,” je dejal šef Nata v odgovoru na vprašanje, kakšno je njegovo sporočilo državam, kot so Švedska, Danska in Španija, ki se še niso trdno zavezale, da bodo Ukrajini dobavile bojne tanke, še poroča dpa.

Varnostna konferenca v Münchnu velja za vodilni forum o globalni varnostni politiki. Ob vojni v Ukrajini in njenih posledicah bodo v ospredju razprav predvidoma tudi naraščajoče napetosti med ZDA in Kitajsko.

Ukrajinska vlada ljudi, ki so ostali v Bahmutu, poziva k evakuaciji

Zaradi intenzivnih spopadov v okolici ukrajinskega mesta Bahmut v regiji Doneck je podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk prebivalce Bahmuta pozvala, naj mesto nemudoma zapustijo. V Bahmutu, ki je že več mesecev v središču hudih spopadov v skoraj letu dni trajajoči ruski ofenzivi v Ukrajini, naj bi trenutno živelo približno 6.000 ljudi.

“Če ste razsodni in domoljubni državljani ter spoštujete zakonodajo, nemudoma zapustite mesto,” je prebivalce Bahmuta na Telegramu nagovorila Vereščuk. Ob tem je opozorila, da je bilo v ruskih napadih v okolici mesta ubitih pet ljudi, še devet pa je bilo ranjenih.

Preberite še: Nova ruska ofenziva v Ukrajini: “Napadi so nenehni”

Ocenila je, da je v Bahmutu, kjer je nekoč živelo 70.000 prebivalcev, trenutno še vedno 6000 ljudi. Večinoma naj bi šlo za starejše, ki ne želijo zapustiti svojega premoženja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že v sredo je ukrajinski predsednik Zelenski poročal o hudih spopadih v okolici mesta Bahmut. “Našim vojakom na vzhodu ni lahko, vendar mestu ne pravimo zaman trdnjava Bahmut,” je dejal in zatrdil, da ukrajinske sile še vedno nadzirajo mesto in uspešno zadržujejo napredovanje ruskih vojakov.

Bahmut
Yevhenii Zavhorodnii/REUTERS

Mesto Bahmut je že več mesecev v središču hudih spopadov v skoraj letu dni trajajoči ruski ofenzivi v Ukrajini. Strokovnjaki so sicer različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta, a je ta v zadnjem času pridobil pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini.

Preberite še: Iz Bahmuta rešili šestletno deklico Arino. “Na našem dvorišču je eksplodiralo”

Od začetka ruske invazije je bilo po ocenah britanskih obveščevalcev ubitih med 40.000 in 60.000 ruskih vojakov in plačancev. Skupno število mrtvih in ranjenih na ruski strani naj bi bilo med 175.000 in 200.000. Ob tem so opozorili, da je število žrtev ruskih sil naraslo predvsem po septembrski mobilizaciji, kar pa je posledica neizkušenosti mobiliziranih vojakov in pomanjkljive zdravstvene oskrbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje