Vrh EU v Bruslju: v ospredju gospodarske teme, a tudi podnebje in vojna

Svet 24. Mar 202306:33 > 18:32 10 komentarjev
Vrh EU
PROFIMEDIA

Voditelji držav članic EU so se na tokratnem zasedanju v Bruslju posvetili predvsem strateškim razpravam, v ospredju katerih je bila okrepitev dolgoročne konkurenčnosti evropskega gospodarstva. V sklepih, ki so bili večinoma usklajeni že pred začetkom vrha, so sicer podprli dobavo milijona topniških izstrelkov Ukrajini.

Voditelji so v četrtek po besedah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela opravili obširno razpravo o spodbujanju dolgoročne konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Eno od področij za zagotavljanje dolgoročne konkurenčnosti, na katerih je treba po mnenju voditeljev nadaljevati delo, je zmanjšanje administrativnega bremena za podjetja.

Poleg tega so se strinjali, da je treba povečati sredstva za raziskave in razvoj. V sklepih se je Evropski svet zavzel tudi za poglobitev unije kapitalskih trgov, kar je poleg dokončanja bančne unije po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen bistveno za sprostitev zasebnih naložb.

Robert Golob, Ursula von der Leyen in Christine Lagarde
Robert Golob, Ursula von der Leyen in Christine Lagarde (Vir: PROFIMEDIA)

“Potrebujemo pa tudi javne naložbe, zato pa so potrebne vzdržne javne finance, kar bo prinesla reforma ekonomskega upravljanja EU,” je povedala.

Danes o reformi finančnih pravil in kapitalskih trgih

Reforma evropskih javnofinančnih pravil ter poglabljanje unije kapitalskih trgov in bančne unije sta bili tudi temi današnjega vrha evrskega območja, na katerem so sodelovali voditelji vseh držav članic unije, pridružila pa sta se jim tudi predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde in predsednik evroskupine Paschal Donohoe.

Kot je povedal slovenski premier Robert Golob, sta jim predstavila analizo stanja v evropskem bančnem sistemu in v čem se razlikuje od konkretnih primerov v ZDA in v Švici, kjer se je v težavah znašlo več bank.

“Na podlagi predstavljenega smo enotno zaključili, da je evropski bančni sistem odporen na motnje, ki smo jim bili priča, da so vsi parametri – od likvidnosti do kapitalske ustreznosti in podobno – zelo znotraj predpisanih omejitev. In ravno zaradi pravil, ki veljajo v evropskem bančnem sistemu, ki so bistveno bolj stroga od pravil v omenjenih dveh državah, smo lahko v resnici mirni,” je povedal.

Po premierjevih besedah pa je odporen tudi slovenski bančni sistem, ki je zelo likviden, zelo visoka pa je tudi kapitalska ustreznost.

Golob: v ogljično nevtralni prihodnosti mora imeti mesto tudi jedrska tehnologija

Okrepitvi gospodarske konkurenčnosti EU sta med drugim namenjena zakonodajna predloga Bruslja na področjih kritičnih surovin in okolju prijaznih tehnologij.

Premier Golob je poudaril, da mora tudi jedrska tehnologija imeti mesto v ogljično nevtralni prihodnosti Evrope. Zakonodajni okvir za spodbujanje čistih tehnologij se po njegovih besedah ne veže samo na konkreten projekt, kot je gradnja drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, ampak odpira možnost ponovne vzpostavitve jedrske industrije v Evropi.

Čiste tehnologije so pomembne za zeleni prehod in s tem boj proti podnebnim spremembam, ki je bila ena od dveh glavnih tem strateške razprave voditeljev z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresem. Po Michelovih besedah so se strinjali, da mora EU ostati vodilna v boju proti podnebnim spremembam.

Z Guterresem so govorili tudi o posledicah ruske agresije na Ukrajino, med drugim o zagotavljanju odgovornosti, prehranski varnosti ter mednarodnem pravu.

Ukrajini milijon topniških izstrelkov

O nadaljnji finančni, humanitarni in vojaški podpori Ukrajini so sicer voditelji govorili tudi pozneje na zasedanju Evropskega sveta, pri čemer so podprli ponedeljkov dogovor obrambnih in zunanjih ministrov o dobavi milijona topniških izstrelkov Ukrajini.

“Da bi to dosegli, moramo močno povečati zmogljivosti proizvodnje streliva v Evropi,” je povedala von der Leyen. Napovedala je, da bo komisija predstavila zakonodajno podlago za povečanje zmogljivosti, ki bo omogočala tudi podporo iz proračuna EU.

Premier Golob meni, da bi morala biti proizvodnja streliva enakomerno razporejena po vsej EU, pri tem pa bi morala sodelovati tudi Slovenija. V ta namen bo Slovenijo v prihodnjih tednih obiskal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa se je medtem v nagovoru prek videopovezave zahvalil tistim državam, ki so se pridružile pobudi za pošiljanje streliva Kijevu.

Obenem je opozoril na pet “ključnih groženj, ki Ukrajino in Evropo oddaljujejo od miru in končanja vojne”. Pri tem je izpostavil zamude pri dobavah raket dolgega dosega in sodobnih letal.

Voditelji so sicer v sklepih vrha zapisali, da je EU trdno zavezana zagotavljanju polne odgovornosti za vojne in druge najhujše zločine, povezane z rusko agresijo na Ukrajino.

Vrh EU
PROFIMEDIA

Pozdravili so pogajanja o novi konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in drugih mednarodnih zločinov, ki jih bo v drugi polovici maja gostila Slovenija.

Pogovore voditeljev ob robu vrha so sicer zaznamovale razprave o prepovedi prodaje novih vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035, podporo kateri Nemčija pogojuje z izjemo za vozila na sintetična goriva. Evropska komisija je pripravila predlog pojasnila uredbe, s katerim bi omogočili to izjemo, a v Berlinu še niso povsem zadovoljni, se pa nakazuje skorajšnja rešitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje