Voditelji EU v Bruslju potrdili dobavo streliva Ukrajini

Svet 23. Mar 202307:21 > 19:57 4 komentarji
Evropski svet
Johanna Geron/REUTERS

V Bruslju so se zbrali voditelji držav Evropske unije. Med drugim so spregovorili o nadaljnji podpori Ukrajini, podprli so dogovor zunanjih in obrambnih ministrov, da Kijevu v prihodnjem letu dobavijo milijon topniških izstrelkov. Poleg tega so pozdravili tudi pogajanja o konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri pregonu vojnih zločinov, ki jih bo maja gostila Slovenija. Na srečanju je tudi slovenski premier Robert Golob.

Voditelji držav članic EU so podprli ponedeljkov dogovor zunanjih in obrambnih ministrov držav članic o dobavi milijona topniških izstrelkov Ukrajini v prihodnjih 12 mesecih.

Evropski svet, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, je v danes potrjenih sklepih zagotovil nadaljnjo gospodarsko, finančno, humanitarno in vojaško podporo Ukrajini pri njenem spopadanju z rusko agresijo. “Evropska unija je trdno zavezana zagotavljanju polne odgovornosti za vojne in druge najhujše zločine, povezane z rusko agresijo na Ukrajino,” so zapisali voditelji.

Ob tem so pozdravili pogajanja o novi konvenciji o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov in drugih mednarodnih zločinov. Diplomatsko konferenco o tej konvenciji bo v drugi polovici maja gostila Slovenija, ki je tudi med pobudnicami priprave te mednarodne pogodbe. Pobudi se je doslej pridružilo skoraj 80 držav, je v ponedeljek v Bruslju dejala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Voditelji so danes poleg tega obsodili spolno nasilje in nasilje na podlagi spola. “Rusija mora zagotoviti varno vrnitev Ukrajincev, ki so bili prisilno prepeljani ali deportirani v Rusijo, predvsem otrok,” so poudarili. Pri tem so omenili priporna naloga za ruskega predsednika Vladimirja Putina in rusko komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo, ki ju je izdalo Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

V sklepih o Ukrajini so prav tako zagotovili nadaljnjo podporo Moldaviji spričo aktivnosti tujih akterjev, ki destabilizirajo razmere v državi. Evropski svet je Evropsko komisijo pozval, naj pred prihodnjim zasedanjem predstavi paket ukrepov za podporo tej državi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.