Vročinski val v Aziji: ponekod se je živo srebro povzpelo nad 45 stopinj Celzija

Svet 08. Maj 202316:13 1 komentar
vročina, jugovzhodna azija
PROFIMEDIA

Azijo pesti hud vročinski val. Najhuje je na jugovzhodu celine, kjer so v minulih dneh v nekaterih državah in mestih zabeležili najvišje temperature v zgodovini.

Jugovzhod Azije že več tednov pesti hud vročinski val. Najhuje je v nekaterih delih Vietnama, Laosa in Tajske, kjer so pred dnevi padli temperaturni rekordi, piše CNN.

V soboto so na severu Vietnama v predelu Tuong Duong temperature dosegle 44,2 stopinje Celzija, to naj bi bila po podatkih vremenoslovca Maximiliana Herrere najvišja zabeležena temperatura, ki so jo kdaj koli namerili v državi. Do zdaj je za rekord veljalo 43,4 stopinje Celzija, ki so jih izmerili leta 2019.

Podobno visoke temperature pestijo tudi sosednje države. Na severovzhodu Laosa v mestu Luang Prabang se je živo srebro povzpelo do 43,5 stopinje Celzija. “S tem je bil presežen državni rekord 42,7 stopinje, ki je bil postavljen šele prejšnji mesec,” je povedal Herrera. Neslavni rekord vseh časov je padel tudi v tamkajšnji prestolnici Vientiane, namerili so 42,5 stopinje.

Tudi v tajski prestolnici Bangkok so zabeležili najvišjo temperaturo doslej – 41 stopinj Celzija. Omenjeno glavno mesto je bilo v zadnjih dneh pod velikimi toplotnimi obremenitvami, od konca marca se namreč živo srebro ni spustilo pod 30 stopinj. Ponekod na severuzahodu države so se sredi aprila termometri povzpeli celo nad 45 stopinj. “Tako visoko temperaturo so izmerili prvič v državi,” je za CNN predstavil Herrera.

Prejšnji mesec je tajski predsednik vlade Prayut Chan-o-cha je zaskrbljen zaradi “nevarno visokih temperatur v različnih delih Tajske”. Običajno sta na jugovzhodu Azije sicer najbolj vroča meseca v letu april in maj, po napovedih vremenoslovcev pa naj bi se temperature s prihodom monsunskega deževja v naslednjih dneh spustile.

Izsledki študije, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Nature leta 2022, kažejo vse pogostejše vročinske valove.

V tropskem pasu, ki zajema večji del Azije, bi se lahko po izsledkih študije število dni z “izjemno nevarno vročino” in temperaturami nad 51 stopinj Celzija podvojilo, kar bi ogrozilo milijone ljudi. “Ne vemo, kaj bi se lahko zgodilo, če bi bili več mesecev izpostavljeni hudi vročini in veliki vlagi,” je za CNN povedal glavni avtor študije Lucas Vargas Zeppetello z univerze Harvard. Ocenil je, da so vročinski valovi v zadnjih letih vse bolj smrtonosni, zato predstavljajo resno nevarnost za javno zdravje.

Britanski meteorološki zavod urad Met Office je že januarja opozoril, da bo leto 2023 še bolj toplo, kot je bilo lansko. Ob tem bi se lahko letošnje leto zapisalo kot eno najbolj vročih let v zgodovini merjenj. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje