Po preplahu na mariborski osnovni šoli ravnateljica odločno ukrepa

Slovenija 08. Maj 202312:02 > 12:42
Prvi šolski dan
Žiga Živulovič jr./Bobo

Na eni izmed mariborskih osnovnih šol je v petek zavladal preplah. Zasegli so namreč skico, ki bi lahko spominjala na načrt 13-letnika, ki je minuli teden v Beogradu ustrelil osem učencev in varnostnika. Kljub temu da so učenci zatrdili, da je šlo za neresno in nepremišljeno dejanje, je ravnateljica o dogodku obvestila starše in policijo in napovedala pogovore z vsemi učenci na šoli.

Pri 13-letniku, ki je minuli teden v Beogradu na osnovni šoli pobil osem otrok in varnostnika, so zasegli tudi načrt njegovega pokola s podatki, kje bo vstopil v šolo, v katere učilnice bo šel …

V petek pa je na eni od mariborskih osnovnih šol zavladal preplah, saj so zasegli skico enega dela šole z nekaterimi podatki, ki naj bi spominjala na načrt 13-letnika iz Beograda, poročata štajerski portal Lokalec in Večer. Kaj točno je na tej skici bilo, ni znano.

Kljub temu da so učenci te mariborske osnovne šole zatrdili, da je šlo za neresno in nepremišljeno dejanje, so se na šoli ostro odzvali. Ravnateljica  je o dogodku obvestila starše, pristojne institucije in policijo, obenem so se na šoli pogovorili z nekaterimi učenci in starši. Napovedala je, da bodo še v tem tednu tej temi v vseh razredih posvetili posebno pozornost.

Kot smo poročali, so grozilno pismo prejšnji teden prejeli tudi na trboveljski osnovni šoli. V sodelovanju z lokalnimi oblastmi in pristojnimi varnostnimi službami so okrepili varnostne ukrepe ter sprejeli dodatne preventivne ukrepe, več učencev pa ta dan ni prišlo v šolo.

Kot poroča Večer, je ravnateljica v sporočilu izpostavila, kako pomembno je, da tako starši kot zaposleni otroke učijo strpnosti, spoštovanja, vključevanja in upoštevanja pravil. Poudarila je še, da smo vsi pod vtisom tragedije na šoli v Beogradu, zato jih je skica dela njihove šolske stavbe z nekaterimi podatki zaskrbela bolj, kot bi jih sicer.

Na Policijski upravi (PU) Maribor so potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na ravnanje mladoletnih oseb, ki bi lahko imelo znake groženj. V zvezi z dogodkom zbirajo obvestila, več informacij pa zaradi zaščite mladoletnih oseb ne morejo podati.

“Policisti se z vso resnostjo odzivamo na vsako prijavo in informacije, ki jih v teh dneh prejemamo. Ob prijavi, ki se nanaša na grožnje, v prvi vrsti izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora pa tudi resnosti groženj, pri čemer poudarjamo, da vsako prejeto informacijo preverimo, obenem pa vsaka prejeta informacija, zlasti ko se ta nanaša na nepremišljena ravnanja otrok, ki so te dni prav tako pod vtisom tragičnih dogodkov, še nujno ne predstavlja resne grožnje v njihovem okolju,” so še dodali na PU Maribor.

Kako se pogovarjati z otroki?

Psihologinji dr. Mateja Hudoklin in dr. Ljubica Marjanovič Umek sta po strelskih napadih v Srbiji za N1 spregovorili o tem, kako pomembno je, da se o tovrstnih tragedijah pogovarjamo tudi z otroki. Po besedah Hudoklin je treba pogovor prilagoditi starosti otroka in izhajati iz tega, kaj otroka skrbi, zanima in kako razmišlja o teh dogodkih. Marjanovič Umek je dodala, da je pomembneje otroku pojasniti ozadje dogodka kot pa samo dejanje. “Sedem- oziroma osemletnemu otroku je že treba razložiti, kaj se je zgodilo, brez dodatnih ugibanj. Bolj ključno pa se je nato pogovarjati o tem. Kako otrok razume, zakaj bi se to lahko zgodilo. Kako razmišlja, da so se počutili ostali otroci,” je opisala.

Ob tem so mariborski policisti poudarili tudi, kako pomembno je zavedanje vseh, da velik medijski odziv na dogodek mladim ljudem lahko ponuja ideje, da bi takšno dejanje ponovili oziroma ga storili. “Mladi ljudje, ki se ne počutijo sprejeti, ki imajo občutek, da nimajo vpliva na druge ljudi, ki so žrtve nesprejemanja, šikaniranja ali medvrstniškega nasilja, s takšnim dejanjem dobijo ogromno pozornosti in občutek vpliva na druge ljudi in družbo nasploh,” so še zapisali na policijski upravi.

Policija v zadnjih dneh sicer bolj intenzivno sodeluje z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov in strokovnimi delavci. To sodelovanje vključuje skupne preglede in osvežitve varnostnih ocen ter svetovanje, kako ravnati v primeru morebitnih groženj in povečanih tveganj.

V okviru rednega dela so, glede na ocenjene varnostne razmere, tudi povečali svojo prisotnost v okolici osnovnih in srednjih šol, niso pa zaradi tega angažirali dodatnih policistov, so v današnjem sporočilu za javnosti zapisali na Generalni policijskih upravi (GPU). Za povečano prisotnost policistov so se v luči tragičnih dogodkov v Srbiji v petek dogovorili z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje.

Poleg tega policija že ves čas sodeluje pri preventivnih aktivnostih in projektih. Policisti tako svetujejo in opozarjajo na določene nevarnosti in tveganja ter spodbujajo odgovorne osebe v vzgojno-izobraževalnih zavodih k takojšnjemu odzivu, še toliko bolj pa ob morebitnih pojavih groženj ali dogodkov z elementi nasilja.

Pri izvajanju preventivnih aktivnosti veliko pozornosti posvečajo ozaveščanju otrok in mladostnikov, s ciljem odvračanja nasilne komunikacije in nasilnih dejanj. Tudi na spletni strani policije je objavljenih veliko informacij, napotil in nasvetov za otroke ali mladostnike, kako naj ravnajo, če se znajdejo v vlogi žrtev medvrstniškega nasilja. Policisti se odzivajo tudi na potrebe staršev, učiteljev, športnih klubov in drugih institucij, ki zaznavajo tovrstno problematiko.

“Pomembno sporočilo pa želimo prenesti tudi staršem, ki so s svojim obnašanjem v prvi vrsti zgled otrokom. Zanje morajo skrbeti, jih vzgajati, učiti, pri čemer je ključno, da se z otroki pogovarjajo, kaj je sprejemljivo obnašanje in kaj to ni,” so pozvali.

Starše pozivajo, da zavzamejo odločno stališče proti nasilju in da otrokom postavijo jasne meje dopustih ravnanj, dejanj, izjav … Predvsem pa morajo otroci dobiti sporočilo, da se v primeru kakršnihkoli težav vedno lahko obrnejo na svoje starše ali druge odrasle osebe, ki jim bodo takrat lahko pomagali. Otrok naj bo zato slišan, še preden se težave pojavijo, saj bo le tako vedel, da bo slišan in zaščiten v vseh situacijah, v katerih se bo znašel, so navedli na GPU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.