Vučić o rekordnem številu vohunov: Beograd je bil za novo leto kot Casablanca

Svet 08. Jan 202320:09 6 komentarjev
Aleksander Vučić
Borut Živulović/BOBO

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je razgovoril o tujih vohunih, ki da napadajo Srbijo in ki naj bi jih bilo v novoletnih dneh v državi rekordno veliko. Prav tako je povedal, da tretjega zaporednega predsedniškega mandata fizično ne bi zdržal.

“Beograd je bil v obdobju novega leta kot Casablanca,” je za televizijo Pink komentiral srbski predsednik Aleksandar Vučić. Po njegovih navedbah, menda utemeljenih na obveščevalnih podatkih, “ni vohunov, ki ne bi okupirali naših hotelov”, navaja srbski N1.

Število vohunov je bilo, tako Vučić, brez primere. “Nikoli ni bilo tako, dosegli smo rekord. Med 20. decembrom in 5. januarjem v Beogradu tolikšnega števila vohunov niso zabeležili od druge svetovne vojne,” je komentiral na srbski televiziji Pink. Dodal je, da “tajne službe pač opravljajo svojo službo”, pri čemer jim je očital, da so lani preprečile odprtje rudnika litija v državi.

Vučić, ki je po lastnih besedah “edini, ki o tem lahko govori”, je menil, da so tuje službe Srbijo “neposredno uničile”.

Spomnimo, mednarodna (britansko-avstralska) korporacija Rio Tinto naj bi na zahodu Srbije vodila enega od največjih rudnikov litija v svetovnem merilu. Po množičnih protestih je projekt padel v vodo, kar pa srbski predsednik še danes obžaluje. Kot je prepričan, ni šlo le za vojno med Rio Tintom in drugimi podjetji, temveč tudi za “napad na Srbijo”, pri čemer pa da se ni zavedel njegove razsežnosti.

Beograd
PROFIMEDIA

Vučić je pred dnevni izjavil, da na prihodnjih volitvah ne bo še enkrat kandidiral za predsednika Srbije. To mu preprečuje srbska ustava, po kateri lahko politik predsedniško funkcijo opravlja le dvakrat. Vučić, ki ustavnih sprememb ne načrtuje, je za televizijo Pink komentiral še, da tretjega mandata ne bi “zdržal fizično”, povzema srbski N1.

Preberite še: Kfor zavrnil zahtevo Srbije po vrnitvi srbskih vojakov na ozemlje Kosova

“Dosti me imajo in Bog in ljudje. Tekmujem sam s seboj in ne z nasprotniki, ki niso razumeli, da ni treba, da želijo slabo Srbiji, da bi bilo dobro njim. A naj vidijo, kako je lahko v Srbiji dobro,” je dejal.

Predsedniku Vučiću trenutno teče drugi mandat na funkciji predsednika, kamor so ga volilci izvolili v začetku aprila 2022. Svoj prvi predsedniški mandat je nastopil leta 2017, pred tem pa je med leti 2014 in 2017 vodil srbsko vlado.

Vučić je za televizijo Pink prav tako komentiral, da so lani zabeležili rekordno število tujih investicij – bilo jih je v vrednosti 4,4, milijarde evrov, kar da je “absolutni rekord” in “neverjeten uspeh v letu vojne v Ukrajini”. Po njegovih besedah so se spremenili tudi vlagatelji. V Srbijo tako prihaja vse več podjetij iz Kitajske in Japonske, je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje