Vučić odlikoval suspendirana srbska pripadnika kosovske policije

Svet 09. Nov 202220:48 0 komentarjev
aleksandar vučić
Marko Djurica/REUTERS

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes odlikoval visoka predstavnika kosovske policije na večinsko srbskem severu Kosova, ki so ju suspendirali, ker sta zavrnila izročanje opozoril kosovskim Srbom o zamenjavi srbskih registrskih tablic s kosovskimi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na slovesni podelitvi v Beogradu ju je Aleksandar Vučić pohvalil, da sta poslušala svojo državo in ravnala častno, ker nista hotela izvršiti omenjene odločitve kosovske vlade, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kosovske oblasti so Nenada Đurića minuli teden suspendirale s položaja direktorja regionalnega direktorata policije Severne Mitrovice, Aleksandra Filipovića pa s položaja šefa regionalne operative tega direktorata zaradi suma sabotaže in poziva k uporu, potem ko sta dejala, da policija na večinsko srbskem severu Kosova ne bo izvrševala odločitve vlade v Prištini o izročanju opozoril Srbom, da morajo na svojih vozilih srbske registrske tablice zamenjati s kosovskimi.

Beograd zamenjavi tablic nasprotuje, saj Kosova ne priznava in se zavzema za ohranitev statusno nevtralnih tablic. Đurića je Vučić odlikoval z redom zaslug za obrambo in varnost prve stopnje za nadpovprečno in častno izvrševanje dolžnosti na področju obrambe in varnosti, Filipovića pa z zlato medaljo za pogum.

Vučić kosovskim Srbom obljublja državno pomoč

Zaradi odločitve kosovske vlade premierja Albina Kurtija, da kljub pozivom ZDA in EU k preložitvi odločitve za deset mesecev, nadaljuje s procesom zamenjave tablic, a postopno do aprila 2023, je glavna stranka kosovskih Srbov Srbska lista v soboto sklenila, da bodo srbski predstavniki in uslužbenci v znak protesta zapustili kosovske institucije.

Po podatkih Prištine je do torka zvečer na severu države odpoved dalo 600 policistov srbske narodnosti, odstopili so tudi sodniki in tožilci kot tudi srbski funkcionarji iz kosovske vlade ter vseh deset poslancev Srbske liste.

Ker ima srbska skupnost kot najštevilčnejša manjšina na Kosovu po ustavi zagotovljenih deset poslanskih mest v 120-članskem kosovskem parlamentu, jih bodo morali sedaj zamenjati z drugimi srbskimi poslanci, ki so dobili dovolj glasov na zadnjih volitvah februarja lani. To morajo storiti kmalu, da se izognejo ustavni krizi, navaja portal Balkan Insight.

Vučić je na slovesni podelitvi odlikovanj še obljubil, da ne odlikovana policista niti okoli 3500 drugih kosovskih Srbov, ki so izstopili iz kosovskih institucij, “ne bodo ostali na ulici” in da bo zanje poskrbela srbska država.

Kosovske Srbe so sicer k vrnitvi v institucije ob Prištini pozvale tudi ZDA in EU, oni pa vztrajajo pri zahtevi po umiku odločitve o zamenjavi tablic in vzpostavitvi t. i. Skupnosti srbskih občin v skladu z bruseljskim sporazumom iz leta 2013.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!