Vučić: Šolo sem obiskal brez kamer, na shod grem kot predsednik vseh državljanov

Svet 24. Maj 202311:01 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić je nedavno obiskal skladišče orožja, ki so ga državljani Srbije prostovoljno predali po strelskih napadih v začetku maja (Marko Djurica/REUTERS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki se po smrtonosnih strelskih pohodih v začetku maja še na naprej sooča z glasnimi kritikami na svoj račun, se je na srbski televiziji RTS branil pred očitki, da ni obiskal osnovne šole, kjer se je zgodil prvi napad. Med drugim je komentiral tudi, kaj si misli o predčasnih volitvah.

Pred koncem tedna, ko bosta v srbski prestolnici tako shod vladajoče stranke SNS predsednika Aleksandra Vučića kot shod pod okriljem slogana “Srbija proti nasilju”, ki se ga udeležuje tudi srbska opozicija, se je predsednik Vučić branil pred obtožbami, da po strelskem pohodu na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja te beograjske šole ni obiskal.

Vučić je na televiziji RTS komentiral, da je osnovno šolo oziroma “mesto zločina” obiskal, da se je tam sestal z ravnateljico Snežano Knežević in se vpisal v žalno knjigo. “Tam sem bil pred petimi, sedmimi, desetimi dnevi … Ni niti pomembno,” je povedal po navedbah N1 Beograd. Kot je povedal, obiska niso spremljali mediji, pri čemer je poudaril, da ne vidi potrebe, da bi se opravičeval.

Srbski predsednik je prav tako komentiral enega od možnih scenarijev za prihodnost Srbije – predčasne volitve, na katere bi se Srbija lahko podala zaradi glasnih kritik, ki so se zoper srbske oblasti zvrstile po dveh strelskih napadih v začetku maju, ki sta skupaj zahtevala 18 življenj: prvi strelski napad na beograjski šoli je zahteval deset življenj, strelski pohod v Mladenovcu pa osem. Ob tem je ocenil, da so v kriznih razmerah in ko je legitimnost vlade pod vprašajem, volitve najboljši način, še navaja srbski N1.

Aleksandar Vučić
Marko Djurica/REUTERS

Vučić je komentiral tudi shod vladajoče SNS, ki bo v petek. “Na tem shodu je naša dolžnost, da ne le pokažemo spoštovanje do žrtev, ampak tudi, da nismo tisti, ki pravijo ‘o, poglejte, koliko nas je’ ali ‘še veliko nas je’, a da poskušamo reševati življenja ljudi,” je dejal. S temi besedami je bil kritičen do udeležencev shodov oziroma srbske opozicije, ki jo vladajoči v Srbiji med drugim obtožujejo, da tragedijo strelskih pohodov izrabljajo za dosego svojih političnih ciljev. Več o tem v prispevku Posmehljiv zapis, fotomontaža in obtožbe: kaj o protestih meni srbska premierka?.

Prav tako je Vučić napovedal, da na petkovem shodu zbranih ne bo nagovoril kot vodja stranke SNS, temveč kot predsednik vseh državljanov Srbije.

V času ostrih kritik na račun strelskih pohodov je srbski predsednik včeraj prav tako obiskal družine žrtev strelskega pohoda v Mladenovcu, kjer je bila najmlajša smrtna žrtev stara 15 let, najstarejša pa 25. Sestal se je s šestimi družinami, poročajo Nezavisne novine. Družinam je izrekel sožalje in izrazil prepričanje, da bo pravosodni sistem prinesel pravico in kaznoval 21-letnega napadalca.

V Srbiji se medtem nadaljuje akcija zbiranja orožja, ki so ga imeli prebivalci v lasti nezakonito. Do sobote do 19. ure so izročili 33.427 kosov orožja in 1,3 milijona kosov streliva, je za RTS pojasnila Bojana Otović Pjanović z ministrstva za notranje zadeve, navaja STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!