Posmehljiv zapis, fotomontaža in obtožbe: kaj o protestih meni srbska premierka?

Svet 13. Maj 202314:18 2 komentarja
Protesti v Beogradu
Marko Djurica/REUTERS

Srbska premierka Ana Brnabić je na družbenem omrežju Twitter prek objave prirejene fotografije in daljšega zapisa kritizirala opozicijo, ki je ta teden organizirala množična protesta proti nasilju v Srbiji. V objavah je namigovala, da se je protestov udeležilo manj ljudi, kot trdijo organizatorji, in opozicijo obtožila, da tragične smrti izkorišča v politične namene.

V srbski prestolnici je proti nasilju včeraj že drugič v nekaj dneh protestiralo več deset tisoč ljudi, ki so k ukrepanju pozvali tudi aktualne srbske oblasti. Da jim srbska premierka Ana Brnabić nikakor ni pripravljena prisluhniti, je dala jasno vedeti prek objav na družbenem omrežju Twitter. Najprej je kritično javnost razjezila z objavo fotomontaže s posmehljivim zapisom, nato pa se je na kritike na svoj račun odzvala še z daljšim pojasnilom.

Na fotomontaži, ki jo je Ana Brnabić na družbenem omrežju Twitter objavila nekaj pred 23. uro v petek, je upodobljena skupaj s predsednikom Aleksandrom Vučićem in ministrom za finance Sinišo Malijem. Vsi trije se v montaži pojavijo trikrat, ob tem pa je Brnabić zapisala: “Veliko več nas je kot prejšnjič. Še malo pa gremo na Gazelo [protestniki so včeraj protestirali tudi na mostu Gazela, ki je bil posledično zaprt za promet, op. a.].”

Brnabić je s fotomontažo namigovala na to, da so fotografije s protestov nepristne in da se shodov proti nasilju ni udeležilo toliko ljudi, kot trdijo organizatorji. Fotomontažo je pred tem objavil tudi Vučić, in sicer na Instagramu. Vučić je že po prvem protestu, ki se ga je po navedbah opozicije udeležilo 50.000 ljudi, trdil, da je bilo udeležencev bistveno manj, 9.000.

Na objavo Brnabić so se številni odzvali zelo kritično, a premierkinega opravičila, kot kaže, ne bodo dočakali. Brnabić je bila namreč v daljši niti na Twitterju zelo kritična do organizatorjev protesta oziroma srbske opozicije, ki jih je med drugim obtožila, da umore izrabljajo za svoje politične namene. V zapisu se je prav tako vprašala, ali 10.000 udeležencev protesta ni dovolj veliko število in je zaradi tega “treba obdelati fotografije”.

Spomnimo, pred dobrim tednom dni je učenec na eni od beograjskih osnovnih pol ubil devet ljudi, dva dni kasneje pa je 21-letni napadalec v vaseh okoli Mladenovca ubil osem oseb.

Po množičnih pobojih je srbska vlada uvedla strožje ukrepe za nadzor nad orožjem; vsem, ki imajo nezakonito orožje, pa so dali mesec dni časa, da ga brez sankcij predajo. Doslej so policiji izročili več kot 9.400 kosov orožja in 400.000 kosov različnega streliva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje