Vučić: Srbija v marsičem odvisna od EU, brez nje ne more naprej

Svet 14. Feb 202318:00 0 komentarjev
Aleksander Vučić
Marko Djurica/REUTERS

Srbski predsednik se je danes udeležil podpisa sporazuma, ki Srbiji omogoča finančno podporo Evropske unije v vrednosti 165 milijonov evrov za ublažitev posledic višjih cen energije.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes prisostvoval podpisu sporazuma, ki bo Srbiji omogočil finančno podporo Evropske unije v vrednosti 165 milijonov evrov za ublažitev posledic višjih cen energije. Vučić je ob tem dejal, da je Srbija v marsičem odvisna od EU in da brez nje ne more naprej, poročajo srbski mediji.

“Želim samo, da ljudje vedo, da je Srbija v marsikaterem pogledu odvisna od EU, da brez nje težko napreduje in da tisti, ki govorijo o priložnostih za iskanje velikih in odrešilnih alternativ, ne govorijo resnice in niso pošteni do svojih državljanov,” je dejal Vučić.

Vučić včasih ostro nad EU v imenu državljanov Srbije

Srbski predsednik je dodal, da se “v imenu državljanov Srbije včasih ostro odzove na to, kar prihaja iz EU”, vendar se mora po lastnih besedah vedno dobro zavedati, kaj je tisto, kar Srbijo potiska naprej, ji prinaša prihodnost in delovna mesta za mlade.

“Ljudje v Srbiji bi to morali vedeti. Pogosto podcenjujemo, kaj EU naredi za nas,” je po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug še dejal Vučić.

Sporazum med Srbijo in EU o pomoči pri premagovanju energetske krize sta danes podpisali srbska ministrica za evropske integracije Tanja Miščević in namestnica vodje delegacije EU v Srbiji Plamena Halačeva.

Sredstva, zagotovljena s sporazumom, bodo namenjena zaščiti gospodinjstev ter malih in srednje velikih podjetij pred posledicami višjih cen energije, poročajo srbski mediji in nemška tiskovna agencija dpa.

Skupna pomoč za Zahodni Balkan milijarda evrov

Vučić je ob tem dejal, da je Srbija tako v samo enem dnevu prejela darilo v višini enega odstotka predvidenih prihodkov v letni proračun, in dodal, da Srbija od EU dobiva tudi drugo pomoč.

Po njegovih besedah naj bi skupna pomoč državam Zahodnega Balkana na področju energetike v okviru dveh paketov pomoči skupno dosegla milijardo evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!