Za študijsko nalogo, ki jo je ocenil Elon Musk, skoraj 7.000 evrov

Gospodarstvo 10. Dec 202108:24 > 08:28 0 komentarjev
Elon Musk
Profimedia

Znani poslovnež Elon Musk je v devetdesetih letih na pensilvanski univerzi služboval kot asistent. Študijska naloga, ki jo je ocenil, je bila nedavno prodana za skoraj 7.000 evrov.

Preden je postal eden izmed najslavnejših ljudi na svetu, je ustanovitelj Tesle in SpaceXa Elon Musk sodeloval kot asistent na Univerzi v Pensilvaniji, kjer je pred tem tudi študiral. Pomagal je pri predmetu o podjetništvu, ki ga je poučeval profesor Myles Bass, ena od nalog, ki jih je Musk ocenil, pa je bila ta teden prodana za 7.753 ameriških dolarjev (skoraj 6.862 evrov). Ta cena že vključuje pristojbino za sodelovanje na dražbi.

Nalogo, ki je bila prodana na dražbi, je napisal eden od študentov profesorja Bassa, Brian Thomas. Pisni izdelek je našel v garaži, njegov sin je na njem opazil Muskove inicialke in ko je Thomas prepoznal njegovo vrednost, ga je ponudil bostonskemu podjetju PR Auctions, ki se ukvarja z dražbami. Podjetje je namreč specializirano za dražbe avtogramov in rokopisov, v preteklosti je denimo že prodalo zapise slavnih, kot sta Albert Einstein in Steve Jobs.

A če je cena teh zapisov presegla milijon, pisni izdelek, ki je ocenil Musk, vendarle ni dosegel take vrednosti. Prodana naloga, ki obsega več strani, namreč ne vsebuje Muskovega polnega podpisa, temveč le inicialki “EM”. Tudi sicer Musk na izdelek ni zapisal veliko besed, večinoma je papir le označeval z znaki, kot so kljukice in odštete točke.

Muskovi avtogrami so po besedah Bobbyja Livingstona iz PR Auctions redki. Podjetje je v preteklosti prodalo fotografijo z Muskovim podpisom za 1.383 ameriških dolarjev (1.224 evrov).

Naloga
Zajem zaslona/CNN

Edini komentar, ki ga je Musk napisal na Thomasov papir, je beseda “Graphic”. S tem je Musk študenta opozoril na neprimeren jezik – Thomas je namreč namesto termina “izhodna strategija” uporabil šaljivo, nekoliko vulgarno besedno zvezo, ki je, kot je povedal, med študenti in profesorjem krožila kot interna šala. Thomas jo je uporabil tudi v pisnem izdelku, saj ni vedel, da ga ne bo ocenjeval profesor. “Neumno od mene,” je komentiral.

Musk je sicer danes sam znan po tem, da v svojih govorih in objavah na družbenih omrežjih uporablja neprimeren jezik.

Thomas, ki je na pensilvanski univerzi študiral v sredini devetdesetih let, se Muska, kot je povedal, ne spomni. “Tudi ko govorim z vami, v glavi ne morem sestaviti slike Muska v razredu,” je pripovedoval. Pisni izdelek je obdržal le zato, ker sta mu profesor Bass in njegov predmet ostala v tako lepem spominu.

Thomas, ki živi na jugu Kalifornije, službuje kot finančni svetovalec, med njegovimi strankami pa je veliko tehnoloških podjetnikov. Čeprav se ne spominja Muska, pa še vedno citira profesorja Bassa, ki je umrl leta 2010.

Avtor: Peter Valdes-Dapena, CNN Business

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!