Začelo se je sojenje zoper propadlega “kralja kriptovalut”

Svet 04. Okt 202320:29 0 komentarjev
Sam Bankman-Fried
Sam Bankman-Fried (Foto: PROFIMEDIA)

Na zveznem sodišču v New Yorku se je danes z uvodnima nastopoma tožilstva in obrambe začel sodni proces proti ustanovitelju bankrotirane kriptoborze FTX Samu Bankmanu-Friedu, ki se je avgusta izrekel za nedolžnega vseh točk obtožnice. Ta mu med drugim očita pranje denarja, goljufije, zaroto in podkupovanje.

Med drugim je 31-letnik obtožen, da je 100 milijonov dolarjev, nezakonito odvzetih strankam FTX, namenil za podkupnine politikom v Washingtonu. Sama Bankmana-Frieda so lani aretirali na Bahamih na podlagi ameriške tiralice, in sicer po obtožnici, da je prevaral vlagatelje in si prilastil pologe strank na FTX.

Leta 2019 ustanovljeni FTX je hitro postal ena največjih svetovnih borz za digitalne valute, v začetku novembra lani pa je nenadoma propadla. Stranke so namreč zaradi poročil o vprašljivosti finančnih potez množično umaknile vloge, več kot milijon pa se jih ni odzvalo dovolj hitro in so ostali brez naložb.

Bankman-Fried in soobtoženci naj bi nezakonito uporabili denar vlagateljev na FTX, da podprejo sklade za tvegane investicije Alameda Research. Tožilec Damian Williams je danes zatrdil, da gre za eno največjih finančnih prevar v zgodovini ZDA. Po besedah Williamsa je Bankman-Fried porabil milijone dolarjev z FTX za luksuzno življenje. Ob propadu FTX je več kot milijon ljudi ostalo brez denarja.

Sam Bankman Fried
Sam Bankman Fried. (Foto: PROFIMEDIA)

Doslej je krivdo za sodelovanje pri teh prevarah priznalo več nekdanjih sodelavcev Bankmana-Frieda. Med njimi nekdanja zaročenka Caroline Ellison, ki je bila glavna izvršna direktorica Alameda Research.

Poleg nje namerava tožilstvo na klop za priče poklicati soustanovitelja FTX Nishada Singha, ki je krivdo priznal in sodeluje s tožilstvom. To počne tudi drugi soustanovitelj FTX Gary Wang, ki bo prav tako pričal. Krivdo je priznal tudi nekdanji direktor FTX Ryan Salame, čeprav pa na sodišču ni predviden za pričo.

Sodni proces, ki naj bi predvidoma trajal šest tednov, se je začel v torek z izbiro porote, kar se je končalo danes, sledila pa sta uvodna nagovora.

Proces vodi zvezni sodnik Lewis Kaplan, ki je med drugim vodil proces v odmevni tožbi kolumnistke E. Jean Carroll proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, številne procese proti newyorškim mafijcem in postopek v tožbi ene od žrtev pokojnega pedofila Jeffreyja Epsteina Virginie Giuffre proti britanskemu princu Andrewu.

Obtoženca zagovarja odvetnik Mark Cohen, ki se je nedavno spopadel s tožilcem Williamsom v procesu proti Epsteinovi nekdanji sodelavki Ghisliane Maxwell in izgubil, saj je dobila 20 let zaporne kazni.

Cohen je avgusta že izgubil dvoboj z Williamsom, ko je sodnik Kaplan odredil preklic varščine za Bankmana-Frieda in vrnitev v zapor zaradi novega poskusa vplivanja na priče. Tožilstvo je v zahtevi za preklic varščine Bankmanu-Friedu med drugim navedlo, da je medijem posredoval informacije iz zasebnega dnevnika Caroline Ellison.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!