Zakaj zvezdniki ne želijo nastopiti na slovesnosti mundiala

Shakira
PROFIMEDIA

Danes se začenja 22. svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga tokrat gosti Katar. Uvod v športno dogajanje bo otvoritvena slovesnost, na kateri običajno nastopijo svetovno znani glasbeni izvajalci. Nastop na največjem nogometnem dogodku na svetu, ki je v preteklosti za številne glasbenike pomenil čast in prestiž, so letos zavrnili marsikateri zvezdniki. Razlog? Kršenje človekovih pravic delavcev, žensk in skupnosti LGBTQIA+.

Danes bodo vse oči sveta uperjene v Katar, saj se začenja dolgo pričakovano svetovno prvenstvo v nogometu. Turnir se bo, kot številni drugi športni dogodki, začel z otvoritveno slovesnostjo, na kateri običajno nastopijo svetovno znani glasbeniki. Na zadnjem svetovnem prvenstvu leta 2018 v Moskvi je na osrednjem odru nastopil britanski pevec Robbie Williams, leta 2014 pa sta v Braziliji otvoritveno slovesnost popestrila ameriška pevka latinskih korenin Jennifer Lopez in raper Pitbull, ki sta odpela uradno pesem turnirja We are one (Ole Ole) (Vsi smo eno, op. a.).

Nastop na odmevnem dogodku so si v preteklosti glasbeniki šteli v čast, saj so si tako dvignili prepoznavnost, njihov nastop pa je postal del športne zgodovine. Če so imeli srečo, je pesem postala velika uspešnica. Številne mnogi radi prepevajo in poslušajo še danes. Taka je denimo pesem kolumbijske glasbenice Shakire (Hips don’t lie, op. a.), s katero je nastopila na zaključni ceremoniji športnega turnirja leta 2006 v nemškem Münchnu, in njena uspešnica Waka Waka iz mundiala v Južni Afriki leta 2010.

Letos pa so organizacijo otvoritvene slovesnosti spremljala številna ugibanja o tem, kdo od svetovnih zvezdnikov bo nastopil v Katarju. Pojavljala so se namigovanja, da naj bi to bila angleška pop pevka albanskih korenin Dua Lipa, a je sama na družbenem omrežju Instagram idejo o tem zavrnila.

“Veliko je špekulacij o tem, ali bom nastopila na otvoritveni slovesnosti svetovnega prvenstva v Katarju. Ne bom nastopila, niti nisem bila nikoli vključena v nobena pogajanja o nastopu. Za Anglijo bom navijala od daleč. Veselim se obiska Katarja, ko bodo končno izpolnili vse obljube o spoštovanju človekovih pravic, ki so jih dali, ko so dobili pravico do gostitve svetovnega prvenstva,” se je pred dnevi odzvala pevka.

Ponudbo za nastop je zavrnil tudi njen kolega Rod Stuart. V enem izmed intervjujev je tako dejal, da so mu gostitelji ponudili več kot milijon dolarjev za nastop, a tega zaradi moralnih razlogov preprosto ni mogel sprejeti. Prav tako na dogodku ne bo nastopila Shakira, so za špansko agencijo EFE potrdili viri blizu pevke.

Zakaj se glasbeniki ne želijo pojaviti v Katarju?

Razlog, zakaj prenekateri glasbeniki ne želijo biti povezani z dogajanjem v Katarju, so kršitve človekovih pravic. Katar je namreč v zadnjih letih pogosta tarča kritik mednarodnih organizacij za človekove pravice, ki ga obtožujejo zatiranja žensk, nestrpnosti do skupnosti LGBTQIA+ in kršenja pravic delavcev migrantov — predvsem tistih, ki prihajajo iz revnejših držav južne Azije in opravljajo fizična dela. Glavni očitek zunanjih opazovalcev je bil po pisanju STA tudi, da so stadione za prihajajoči mundial gradili ravno ti delavci.

Svetovno prvenstvo Katar
PROFIMEDIA

Britanski Guardian je denimo februarja 2021 poročal, da je v času od izbora za gostiteljico svetovnega prvenstva v nogometu do lani umrlo 6.500 delavcev migrantov iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša in Šrilanke. Katar je navedbe, ki so jih potrdila tudi veleposlaništva teh držav, po poročanju STA označil za zavajajoče, rekoč da naj bi šlo za ljudi, ki so bili v državi več let in so lahko umrli zaradi starosti ali drugih naravnih vzrokov. Pri delu na stadionih naj bi po podatkih Katarja umrli zgolj trije ljudje.

Za svojevrsten zdrs je poskrbel tudi nekdanji katarski nogometni reprezentant in ambasador prihajajočega nogometnega prvenstva Halid Salman. Ta je v intervjuju za nemško televizijo ZDF homoseksualnost označil kot “poškodbo uma”. Dodal je, da bo Katar sicer sprejel vse obiskovalce, a da morajo ti sprejeti njihova pravila. Med pogovorom je nato še vztrajal, da je homoseksualnost v islamu prepovedana. Homoseksualnost je v tej zalivski državi sicer nezakonita.

Svetovno prvenstvo Katar
PROFIMEDIA

Kdo pa bo nastopil?

In če so nekateri glasbeniki zaradi naštetega ocenili, da ne želijo biti del katarske zgodbe, so spet drugi glasbeniki svoj nastop potrdili. Čeprav Mednarodna nogometna zveza (FIFA) tik pred začetkom prvenstva še ni objavila celotnega seznama nastopajočih, je znano, da bo na otvoritveni slovesnosti zagotovo nastopil korejski superzvezdnik in član skupine BTS Jeon Jungkook, kjer naj bi odpel pesem z naslovom Dreamers (Sanjači, op. a.).

Jeon Jungkook
PROFIMEDIA

Med potencialno nastopajočimi se po navedbah britanskega Telegrapha omenja tudi ameriško skupino Black Eyed Peas, kanadsko pevko Noro Fatehi in Robbieja Williamsa. Slednji je v intervjuju z italijanskim časopisom Il Venerdi di Republica svoj nastop v Katarju potrdil s pojasnilom, da kršitve človekovih pravic seveda obsoja, toda če ne bi nastopal v državah, kjer se takšne kršitve dogajajo, bi bila to najkrajša turneja, ki jo je svet kadarkoli videl.

“Vsakdo, ki sporoča ‘Recite ne Katarju’, to počne s pomočjo kitajske tehnologije. Glede na vse kraje, ki jih obiščem, bi bilo ne iti v Katar hinavsko,” je ponazoril Williams.

Otvoritvena slovesnost se bo odvila na stadionu Al Bayt, ki sprejme 60 tisoč gledalcev. Stadion ponazarja tradicionalen, s črnimi črtami označen bel šotor tamkajšnjega nomadskega ljudstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.