Zaradi neupravičenega dviga cen v Italiji kaznovali dobavitelje elektrike

Gospodarstvo 15. Nov 202315:56 1 komentar
daljnovod
Žiga Živulović jr./Bobo

Ker so neupravičeno dvignila ceno energije, je italijanski regulator kaznoval šest dobaviteljev elektrike. Najvišjo kazen je prisodil podjetju Enel, ki mora plačati 10 milijonov evrov, in podjetju Eni, ki je dobilo 5 milijonov evrov kazni.

Italijanski varuh konkurence je zaradi neupravičenega zviševanja cen energije kaznoval šest dobaviteljev elektrike, med njimi podjetji Enel in Eni. Skupno jih je oglobil za več kot 15 milijonov evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so zapisali v regulatorju, so kaznovana podjetja med 10. avgustom lani in 30. junijem letos uporabljala “agresivne komercialne prakse”, ob katerih potrošnikom ni preostalo drugega, kot da sprejmejo zvišanje cen.

Najvišjo globo, 10 milijonov evrov, so naložili podjetju Enel. Sledilo je podjetje Eni, ki si je prislužilo pet milijonov evrov kazni.

Dobavitelja sta po navedbah varuha konkurence “na podlagi pogodbenih klavzul, ki podjetjem omogočajo, da se po lastni presoji odločijo, ali in kdaj bodo spremenila tarifo, enostransko spremenila cene za več kot štiri milijone potrošnikov”.

Ostale dobavitelje, gre za podjetja Acea Energia, Iberdrola Clienti Italia, Dolomiti Energia and Edison Energia, je varuh kaznoval z globami od 5.000 do 560.000 evrov, ker naj bi bilo njihovo ravnanje manj problematično.

Italijanska vlada je pod prejšnjim premierjem Mariem Draghijem po ruski invaziji na Ukrajino februarja lani od 10. avgusta 2022 do 30. junija 2023 prepovedala enostranske dvige cen dobave električne energije in plina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje