Zaradi potresa bo EU začasno omilila sankcije proti Siriji

Svet 23. Feb 202321:08 0 komentarjev
Turčija,Sirija, potres
PROFIMEDIA

Po rušilnem potresu bo Evropska unija za pol leta omilila sankcije proti Siriji. Dobrodelnim organizacijam po novem pred dobavo zalog ali storitev sankcioniranim posameznikom, ustanovam ali podjetjem za humanitarne namene ne bo več treba zaprositi za dovoljenje pristojnih oblasti držav članic. V EU želijo s tem pospešiti dobavo pomoči državi, kjer je v potresu umrlo vsaj 5.900 ljudi.

EU se je odločila začasno omiliti sankcije proti Siriji, da bi pospešila dobavo pomoči v to državo dva tedna po uničujočem potresu. Človekoljubnim organizacijam tako pred dobavo zalog ali storitev sankcioniranim posameznikom, ustanovam ali podjetjem za humanitarne namene ne bo več treba zaprositi za dovoljenje pristojnih oblasti držav članic.

Preberite še: Znova “pozabljena” Sirija: kje je pomoč, ki jo potrebujejo prizadeta območja?

Ukrep bo v veljavi šest mesecev, sprejet pa je bil “v luči teže humanitarne krize v Siriji, ki jo je še poslabšal potres”, so danes sporočili iz Sveta EU.

Potres z močjo 7,8 je 6. februarja povzročil razdejanje in na jugovzhodu Turčije terjal več kot 40.000 življenj, v Siriji pa najmanj 5.900.

EU je v sporočilu izpostavila, da so njene države članice na čelu prizadevanj za humanitarno pomoč Siriji in so od leta 2011 tako njej kot državam, ki gostijo sirske begunce, namenile skupno 27,4 milijarde evrov.

Po potresu je EU za humanitarne potrebe v Siriji namenila dodatnih 5,5 milijona evrov, so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!