Zaradi vesoljske nevihte izgubljenih 40 Muskovih satelitov

Svet 09. Feb 202218:23 2 komentarja
Sateliti podjetja SpaceX
NASA

Iz podjetja SpaceX, ki ga je ustanovil eden od najbogatejših zemljanov Elon Musk, so sporočili, da bodo zaradi geomagnetne nevihte izgubili na desetine satelitov, ki so jih prejšnji teden izstrelili v orbito. Astrofizik in komunikator znanosti dr. Jure Japelj pravi, da je bila takšna nevihta napovedana, a je SpaceX pri izstrelitvi satelitov očitno ni upošteval.

SpaceX je prejšnji teden lansiral 49 satelitov Starlink, zaradi geomagnetne nevihte pa jih je večina izgubljenih. Iz podjetja so sporočili, da se vsaj 40 satelitom zaradi povečanega upora v atmosferi ni uspelo dvigniti na predvideno višino, ampak so – ali pa še bodo – padli v atmosfero in zgoreli.

Japelj pojasnjuje, da se med geomagnetno nevihto v atmosferi spremeni gostota, lahko pa se tudi napihne, v obeh primerih pa je to problem za satelite, ki še niso pripotovali do načrtovane orbite. Po navedbah SpaceX je bil upor v atmosferi, ki ga je povzročila nevihta, do 50 odstotkov večji kot ob predhodnih izstrelitvah.

“Geomagnetna nevihta je spremenila pogoje v atmosferi. Natančno se še ne ve, kako, ampak če se nenadoma spremeni gostota atmosfere, potem sateliti potrebujejo več energije, da se dvignejo z 210 km na načrtovano orbito. SpaceX spremenjenih pogojev ni načrtoval in zato se sateliti niso uspeli dovolj dvigniti,” pravi Japelj.

Pričakujemo lahko vse več neviht

“Ta nevihta je bila pravzaprav napovedana,” je na Twitterju opozoril astrofizik in dodal, da bodo mogoče morali pri izstrelitvah v prihodnosti upoštevati tudi “vesoljsko vreme”. Sonce se namreč počasi pomika proti maksimalni aktivnosti v trenutnem ciklu, zato po njegovih besedah lahko pričakujemo vse več neviht.

Japelj ob tem opozarja, da Sonce ni nevarno samo ob izstrelitvah, ampak tudi za satelite v orbiti. Povečana aktivnost Sonca poveča število visokoenergijskih delcev v okolici Zemlje in kateri od teh lahko povzroči tudi okvaro satelita. To se je zgodilo tudi znanstvenemu satelitu Hitomi, ki ga je leta 2016 takoj po izstrelitvi zadel takšen delec in ga pokvaril.

Takšni dogodki sicer niso pogosti, pravi sogovornik. “Če pa bo v orbiti na na desettisoče satelitov, si ne moremo privoščiti množične okvare satelitov, nad katerimi bi izgubili nadzor. V zadnjih letih smo se naučili, da se na Soncu občasno pojavljajo izredno močni blišči. So izjemno redki in v moderni zgodovini z njimi še nismo imeli opravka, ampak slej ko prej se bodo pojavili. In tak blišč bi onemogočil floto satelitov.”

V vesolje bodo poslali 12 tisoč satelitov

Podjetje SpaceX je doslej izstrelilo že 2000 satelitov Starlink, skupaj pa naj bi jih v vesolje poslalo 12.000. S programom naj bi zagotovili dostop do (hitrega) interneta brez sivih območij po vsem svetu, razen na obeh polih.

Številni kritiki opozarjajo na številne negativne posledice tako velikega števila satelitov na nebu. Tudi Japelj poleg povečane nevarnosti trkov med razlogi proti navaja povečanje vesoljskih smeti ter negativen vpliv na atmosfero. Posledice bodo čutili tudi astronomi.

“Sateliti svetijo, ker se od njih odbija Sončeva svetloba. Številni izmed teh satelitov so pri tem tako svetli, da jih ponoči vidimo s prostimi očmi. Sateliti podjetja SpaceX imajo relativno nizke orbite, zato jih običajno vidimo kot svetle pike nizko na nebu v zori in mraku in na začetku in koncu noči. Ko bo izstreljenih vseh 12 tisoč satelitov, bo na nebu vidnih nekaj deset satelitov – številka bo sicer odvisna od tega, kje na Zemlji bomo. A po napovedih bo število izstreljenih satelitov različnih podjetij in držav veliko večje, govorimo o številki 100 tisoč ali več. V tem primeru lahko pričakujemo več sto vidnih satelitov na večernem in jutranjem nebu.” Japelj sicer dodaja, da so te številke okvirne.

“Za astronomijo je situacija slabša, saj s teleskopi vidimo satelite, ki jih s prostimi očmi ne. 100 tisoč satelitov bo kar hud udarec za opazovanja v vidni in radijski svetlobi, saj bo veliko posnetkov in opazovanj neuporabnih.”

Zvezdno nebo
Yuri Smityuk/TASS/Alamy Live News

Vse težje vzdrževati sistem

Inženirji SpaceX naj bi sicer satelite načrtovali tako, da bosta nevarnost trkov in kopičenja vesoljskih smeti minimalni, a Japelj pravi, da tveganje vedno obstaja. “Če ne drugega, se v orbiti nahaja ogromno kosov vesoljskih smeti, ki lahko trčijo v delujoč satelit. Operaterji na Zemlji imajo nad lastnimi sateliti nadzor (razen če satelit odpove, kar se tudi dogaja), obstajajo tudi baze o položaju drugih satelitov (razen vojaških). Če obstaja nevarnost, da dva satelita trčita, se enemu izmed satelitov nekoliko spremeni orbito.”

Vendar pa je takšen sistem čedalje težje vzdrževati, še opozarja astrofizik. “Po eni strani zaradi večjega števila satelitov in s tem vedno večje verjetnosti za trk, po drugi strani pa zaradi vedno večjega števila akterjev (podjetij, držav) v vesolju.”

Musk razjezil Evropo in Kitajsko

Musk se zaradi satelitov Starlink sooča z očitki, da zavzema preveč prostora v vesolju. Generalni direktor Evropske vesolje agencije Josef Aschbacher je decembra lani opozoril, da Musk določa lastna pravila v vesolju, Evropsko unijo pa je pozval, naj zagotovi, da konstelacija Starlinkov ne bo preprečila drugim državam lansiranja lastnih satelitov.

Kitajska pa je ZDA obtožila ignoriranja obveznosti po mednarodnih sporazumih ter neodgovornega ravnanja, potem ko je morala kitajska vesoljska postaja v lanskem letu dvakrat izvesti manever, da bi se izognila trčenju z omenjenimi sateliti.

Posnetek satelita Starlink, ki je konec januarja zgorel v atmosferi na višini približno 100 kilometrov nad Španijo. Če imajo ob koncu življenjske dobe še kaj goriva, satelite usmerijo v atmosfero in v nekaj tednih padejo. V nasprotnem bi zaradi trenja atmosfere počasi izgubljali višino in padli v 5-10 letih, pojasnjuje Jure Japelj. Ob tem dodaja, da so problem sateliti, ki potujejo na višini več kot 500 kilometrov. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje