Zasedanje Ovseja ob obletnici vojne kljub kritikam tudi z ruskimi predstavniki

Svet 23. Feb 202307:49 > 16:56 3 komentarji
Ovse
PROFIMEDIA

Prvi dan zasedanja Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) mineva v znamenju kritik ruskih delegatov zaradi invazije na Ukrajino. "Nekateri poslanci pomagajo pri zločinski agresiji," je dejala predsednica skupščine Margareta Cederfelt in Rusijo obtožila spodkopavanja človekovih pravic.

Pred zasedanjem so delegacije 20 držav, med njimi tudi slovenska, avstrijsko vlado pozvale, naj predstavnikom Rusije prepreči udeležbo. Vendar pa so iz Ovseja sporočili, da je Avstrija dolžna vsem delegacijam omogočiti vstop v državo in udeležbo na zasedanju, saj se sedež Ovseja nahaja na njenih tleh. Dunaj je tako izdal vizume tudi tistim predstavnikom Rusije, proti katerim je EU uvedla sankcije, vključno z vodjo ruske delegacije Pjotrom Tolstojem.

Zaradi udeležbe predstavnikov Rusije uradno zasedanje bojkotira ukrajinska delegacija, iz solidarnosti do Ukrajine pa tudi litovska. Kot je dejala predsednica skupščine Margareta Cederfelt, jih sicer razume, si pa ruski predstavniki po njenih besedah zaslužijo biti na zasedanju in slišati enotno zavrnitev ruskega napada na Ukrajino. “Ruska agresivna vojna v Ukrajini ogroža varnost v Evropi, Rusija pa krši vsa načela Ovseja,” je poudarila Švedinja in nadaljevala, da Ukrajina ne brani le sebe, ampak tudi “načela in sporazume, na katerih temelji naša varnost”.

Predstavnik Slovaške, ki je prebral govor ukrajinske delegacije, je dejal, da je prisotnost predstavnikov Moskve “žalitev za žrtve njihovih grozodejstev”. Ukrajinska delegacija je sicer kljub neudeležbi na uradnem zasedanju pripotovala na Dunaj, da bi na dvostranskih srečanjih lobirala za začasno izključitev Rusije iz skupščine. Na Heldenplatzu pred palačo Hofburg, kjer zasedanje poteka, je medtem protestiralo okoli 15 predstavnikov ukrajinske diaspore, ki so se jim pridružili tudi ukrajinski delegati.

Na zasedanju, ki bo trajalo do petka, ko bo minilo natanko eno leto od začetka ruske invazije na Ukrajino, so sicer potekale razprave o začasni izključitvi Rusije iz skupščine. Vendar pa se na srečanju ne pričakuje sprejetje nobene odločitve.

Preberite še: Po letu krvavih bojev v Ukrajini: razbita predstava o vsemogočni ruski vojski

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje