“Močno sporočilo”: zunanjim ministrom EU se bo pridružila tudi Julija Navalna

Svet 18. Feb 202419:22 1 komentar
julija navalni
Julija Navalni na varnostni konferenci v Münchnu (Foto: Profimedia)

Zunanji ministri držav članic EU bodo na jutrišnjem zasedanju v Bruslju govorili o nadaljnji podpori Ukrajini in o bližnjevzhodnem konfliktu. Na zasedanju bodo po pričakovanjih vzpostavili pomorsko operacijo EU v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev.

Na zasedanje zunanjih ministrov EU v ponedeljek prihaja tudi žena ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Julija Navalna, je na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. “Ministri EU bodo poslali močno sporočilo podpore borcem za svobodo v Rusiji in počastili spomin na Alekseja Navalnega,” je navedel.

Med udeleženci srečanja bo tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. “To bo odlična priložnost, da izrazimo našo neomajno podporo demokratičnim vrednotam in svobodi izražanja ter se poklonimo trajni zapuščini Alekseja Navalnega,” je ministrica zapisala na omrežju X. Julija Navalna je bila ob evropskih politikih tudi na varnostni konferenci v Münchnu na dan smrti svojega moža.

Navalni, najvidnejši kritik Kremlja, je v petek umrl med prestajanjem 19-letne zaporne kazni v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije. Številni zahodni voditelji in ruski oporečniki so za njegovo smrt neposredno okrivili Kremelj, ki obtožbe zavrača.

Po novici o smrti so v številnih mestih potekali protesti, tudi v Rusiji, kjer so oblasti po navedbah človekoljubnih organizacij aretirale več kot 400 protestnikov. Okoli 250 protestnikov se je danes po navedbah nemške policije zbralo tudi pred stavbo ruskega veleposlaništva v Berlinu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neodvisni časnik v ruskem jeziku Novaja Gazeta pa je danes poročal, da se truplo Navalnega nahaja v okrožni bolnišnici v severnosibirskem mestu Salehard. Njegovim svojcem še ni uspelo priti do njega.

Zunanji ministri držav članic EU bodo sicer na zasedanju v Bruslju govorili o nadaljnji podpori Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo in o bližnjevzhodnem konfliktu. Na zasedanju bodo po pričakovanjih vzpostavili pomorsko operacijo EU v Rdečem morju za zaščito trgovskih ladij pred napadi jemenskih hutijevcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje