Žbogar kot član delegacije Varnostnega sveta ZN na obisku v Kolumbiji

Slovenija 07. Feb 202420:24 0 komentarjev
Samuel Žbogar
Samuel Žbogar (Foto: PROFIMEDIA)

Delegacija veleposlanikov držav članic Varnostnega sveta, v kateri je tudi Samuel Žbogar, je odpotovala na tretji obisk Kolumbije, odkar je bil leta 2016 sklenjen mirovni sporazum med tamkajšnjo vlado in levičarsko uporniško skupino Farc.

Delegacija Varnostnega sveta, v kateri je tudi Samuel Žbogar, bo v Kolumbiji obiskala tudi v spopadih prizadeta odročna podeželska območja države in skušala dobiti vpogled v to, kako potekajo mirovna prizadevanja med vlado in drugimi oboroženimi uporniškimi skupinami v Kolumbiji.

Na tem področju je vlada pred kratkim naznanila podaljšanje začasnega premirja s še eno levičarsko uporniško skupino, Nacionalno osvobodilno vojsko (ELN).

Vodja misije ZN v Kolumbiji Carlos Ruiz Massieu je sporočil, da do obiska prihaja v prelomnem trenutku izgradnje miru v Kolumbiji, kjer obstaja politična volja za celovito uresničitev mirovnega sporazuma.

Po sklenjenem sporazumu med Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (Farc) in vlado so ZN ustanovili posebno misijo za spremljanje izvajanja sporazuma. Varnostni svet ZN je Kolumbijo prvič po sporazumu obiskal leta 2017 v času vlade predsednika Juana Manuela Santosa, drugič pa leta 2019 v času vlade predsednika Ivana Duqueja.

Sporazum med največjo uporniško skupino Farc in vlado je večinoma končal več kot pol stoletja dolgo državljansko vojno in takratnemu predsedniku države Santosu zagotovil Nobelovo nagrado za mir. V Kolumbiji je sicer še več desničarskih in levičarskih skupin, ki niso končale boja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!