Slovenija ohranja število diplomatov v Kijevu, tudi EU ne bo sledila zgledu ZDA

Svet 24. Jan 202207:01 > 22:11 1 komentar
Anže Logar
Egon Parteli/N1

Napetosti med Rusijo in Zahodom se nadaljujejo. Ameriški State Department je družinam osebja, zaposlenega na veleposlaništvu v Kijevu, naročil, naj zapustijo državo. Veleposlaništvo v Kijevu je sporočilo, da Rusija načrtuje vojaško akcijo zoper Ukrajino, ob tem pa je ameriške državljane v Ukrajini pozvala k razmisleku o odhodu iz države. Evropska unija zgledu ZDA ne bo sledila, tudi Slovenija ohranja število diplomatov v Kijevu.

ZDA so v nedeljo družinam ameriških diplomatov in drugih zaposlenih na veleposlaništvu v Ukrajini naročile, naj zapustijo državo. Navodila, ki predvidevajo, da lahko Kijev zapustijo tudi zaposleni, ki na tamkajšnjem predstavništvu opravljajo nenujne naloge, je tako še eno od znamenj, da se Washington pripravlja na morebitno agresijo Rusije. Veleposlaništvo ZDA v Kijevu sicer ostaja odprto.

Da s svojega veleposlaništva v Kijevu umika nekaj osebja in njihovih družinskih članov, je danes sporočilo tudi britansko zunanje ministrstvo, ki je korak prav tako utemeljilo z “vse večjo grožnjo s strani Rusije”.

EU ne bo umikala družinskih članov diplomatov

EU ne bo ravnala kot ZDA, ki umikajo družinske člane diplomatov iz Ukrajine, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju. Borrell ne vidi posebnih razlogov za ta korak in meni, da ni potrebe po dramatizaciji položaja, dokler potekajo pogajanja z Rusijo.

“Mislim, da ni treba dramatizirati. Dokler pogajanja potekajo – in ta potekajo – po mojem mnenju ni treba oditi iz Ukrajine. A morda ima državni sekretar Antony Blinken več informacij, ki jih bo delil z nami,” je še povedal Borrell.

Josep Borell
REUTERS

Slovenija ohranja diplomatsko osebje v Kijevu

Slovenija zaenkrat ne namerava zmanjšati števila diplomatskega osebja v Kijevu. Slovenski zunanji minister Anže Logar je po zasedanju v povezavi s tem dejal, da je Borrell jasno poudaril, da diplomatsko predstavništvo EU ostaja v Ukrajini v polni sestavi in tudi oni ne vidijo razloga za kakršno koli spremembo v trenutnem stanju.

“Treba je narediti vse, kar je v naši moči, uporabiti vsa diplomatska sredstva za diplomatsko rešitev spora,” je še poudaril Logar. Ob tem je na vprašanje, ali ameriška odločitev pomeni, da je vojna blizu, odgovoril, da ta napoved “ni naznanilo nekega pričakovanega razvoja dogodkov”.

Glede vprašanja neposredne pomoči Slovenije Ukrajini pa je dejal, da o tem še niso sprejeli odločitve, če bodo, bo pa javnost pravočasno obveščena. Sicer pa je vprašanje pomoči Ukrajini stvar posamezne države, ne usklajevanja EU, je še izpostavil.

Glede potovanj v Ukrajino še vedno velja splošno priporočilo, ki slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja na začasno okupirana območja Avtonomne republike Krim in Sevastopola ter določena območja regij Doneck in Lugansk. Veleposlaništvo Slovenije v Kijevu namreč ne more nuditi konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v teh regijah, so pojasnili.

Pariz v sredo gosti srečanje Rusije in Ukrajine

Predstavniki Rusije in Ukrajine se bodo v sredo srečali v Parizu na pogovorih s svojimi kolegi iz Francije in Nemčije, je danes povedal predstavnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona. S srečanjem želijo delovati v smeri zmanjšanja napetosti, je dodal.

Gre za oživitev pogovora med državami t. i. normandijske četverice z namenom preprečevanja vojne. Srečanje naj bi potekalo na ravni diplomatskih svetovalcev.

Macron naj bi v prihodnjih dneh po telefonu govoril z ruskim predsednikom Putinom, ki mu bo predvidoma predstavil svojo idejo za rešitev ukrajinske krize.

ursula von der leyen
John Thys/Pool via REUTERS

Von der Leyen: EU bo Ukrajini stala ob strani

Nov sveženj finančne pomoči Ukrajini v obliki nujnih posojil in nepovratnih sredstev je danes napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je razkrila, da se je v petek pogovarjala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, da bi ocenila razmere v Ukrajini.

Pri tem sta govorila o tem, kako lahko EU še naprej pomaga Ukrajini, tako kratkoročno kot srednjeročno, je povedala. “Želim biti jasna, Ukrajina je svobodna in suverena država, ki se sama odloča. EU bo še naprej stala ob njeni strani,” je sporočila predsednica EK v današnji izjavi. Ob omenjenih 1,2 milijarde nujne makrofinančne pomoči bo komisija začela kmalu pripravljati drugi, dolgoročnejši program makrofinančne pomoči v podporo prizadevanjem države za modernizacijo.

Komisija bo letos tudi skoraj podvojila dvostransko pomoč Ukrajini v obliki nepovratnih sredstev, dodeljenih bo dodatnih 120 milijonov evrov. “Ta podpora bo okrepila prizadevanja Ukrajine za izgradnjo države in odpornosti,” je dejala von der Leyen. Evropska unija in njene finančne institucije so Ukrajini sicer od začetka konflikta in ruske priključitve Krima leta 2014 dodelile posojila in nepovratna sredstva v višini več kot 17 milijard evrov.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ob nedavnem obisku Ukrajine v začetku meseca spomnil, da je EU od leta 2014 mobilizirala 17 milijard evrov za pomoč tej nekdanji sovjetski republiki, pri tem pa poudaril, da je unija “najbolj zanesljiv partner Ukrajine”. Borrell je takrat tudi dejal, da je EU zagotovila nujno podporo Ukrajini v višini 1,2 milijarde evrov, da bi državi pomagali pokriti njene nujne potrebe po financiranju.

Kijev potezo Washingtona označil za preuranjeno

“Vojaška akcija Rusije se lahko zgodi kadarkoli,” je v izjavi zapisalo veleposlaništvo ZDA. Kot so dodali, morajo ameriški državljani upoštevati, da uradniki ne bodo na položaju, da bi jih evakuirali. ZDA svojim državljanom po novem odsvetujejo potovanja tako v Ukrajino kot v Rusijo.

V Kijevu so odločitev Washingtona za umik družinskih članov diplomatskega osebja označili za preuranjeno. “Tovrstni koraki ameriške strani se nam zdijo prehitri in znak pretirane previdnosti,” je v izjavi dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko. Kot je dodal, se v zadnjem času niso zgodile “radikalne spremembe” v varnostnih razmerah na vzhodu Ukrajine.

Kremelj priprave na napad vztrajno zanika

Napetosti v Ukrajini naraščajo iz dneva v dan, odkar je Rusija pred meseci blizu meje nastanila približno 100.000 vojakov, od Zahoda pa med drugim zahteva zagotovilo, da Ukrajina ne bo postala članica vojaškega zavezništva Nato. V Kremlju vztrajno zanikajo, da se pripravljajo na napad. Spomnimo, leta 2014 je Rusija zavzela Krimski polotok, prav tako pa naj bi na vzhodu Ukrajine podpirala proruske separatiste na območju Donecka in Luganska.

Navodila State Departmenta o odhodu osebja veleposlaništva oziroma njihovih družin sledijo informacijam Londona, ki so mednarodno javnost vznemirile ta konec tedna. Britanski obveščevalci so se namreč dokopali do podatkov, da naj bi si Rusija prizadevala za vzpostavitev proruske vlade v Kijevu. V Kremlju so tudi te navedbe zanikali.

Po poročanju The New York Timesa ameriški predsednik Joe Biden načrtuje okrepitve ameriških sil v državah Vzhodne Evrope. Na to območje bi po poročanju tega časopisa ZDA poslale od 1.000 do 5.000 vojakov. ZDA so doslej v Ukrajino poslale pomoč v obliki opreme oziroma orožja, ne pa še vojakov.

Zaveznice Nata so zvišale stopnjo pripravljenosti svojih sil ter napotile dodatne ladje in bojna letala v vzhodno Evropo, da bi okrepile zavezniško odvračanje in obrambo v času povečanih napetosti, je danes sporočilo zavezništvo.

Ukrajina
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik EU pozval, naj ostane enotna proti Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom Evropsko unijo danes pozval, naj ostane enotna ob morebitni ruski invaziji na Ukrajino, so sporočili iz njegovega urada.

ZDA, Velika Britanija in baltske države so se odzvale na prošnjo Ukrajine, naj okrepijo njene obrambne zmogljivosti. A ključna članica EU Nemčija je prošnjo Ukrajine večkrat zavrnila, zaradi česar je bil Zelenski pred dnevi kritičen do nje. V Berlinu so namreč dali nedavno jasno vedeti, da Ukrajini ne nameravajo pošiljati orožja. Za razburjenje je s svojimi izjavami poskrbel tudi poveljnik nemške mornarice Kay-Achim Schönbach, ki je izrazil razumevanje za ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki da si po njegovem zasluži spoštovanje. Schönbach je medtem že ponudil svoj odstop. Nemška vlada pa se je danes uradno oddaljila od njegovih izjav.

Zelenski je predsedniku Evropskega sveta Michelu danes dejal, da je “pomembno ohraniti enotnost vseh članic EU pri zaščiti suverenosti in ozemeljske celovitosti” Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zahvalil se je Michelu in voditeljem članic EU, katerih diplomati ostajajo v Ukrajini “in nas podpirajo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje