ZDA in Izrael s skupnimi močmi zoper jedrsko oboroževanje Irana

Svet 14. Jul 202219:25 > 20:56 4 komentarji
joe biden
PROFIMEDIA

ZDA bodo uporabile vsa razpoložljiva sredstva, da bi Iranu preprečile pridobitev jedrskega orožja, se je v danes podpisani varnostni deklaraciji z Izraelom zavezal ameriški predsednik Joe Biden. V dokumentu, ki sta ga v Jeruzalemu podpisala z izraelskim premierjem Yairom Lapidom, sta državi "ponovno potrdili nezlomljive vezi" med njima.

Skupna izjava o strateškem partnerstvu med Izraelom in ZDA slednje zavezuje, da bodo uporabile “vse elemente svoje nacionalne moči”, da bi Iranu preprečile pridobitev jedrskega orožja in Izraelu zagotovile varnost oziroma mu zagotovile zmožnosti, da se sam odbrani pred “kakršnokoli grožnjo ali kombinacijo groženj”.

Dogovor obravnava tudi širše pomisleke glede Irana. “ZDA nadalje potrjujejo zavezo, da bodo skupaj z drugimi partnerji sodelovale pri soočanju z iransko agresijo in destabilizacijskimi dejavnostmi, bodisi neposredno bodisi prek posrednikov in terorističnih organizacij, kot so Hezbolah, Hamas in palestinski Islamski džihad,” je navedeno v izjavi.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi se je na podpis deklaracije odzval z besedami, da “iranska oblast v regijo prinaša varnost” in da “žal nekatere države na to območje prinašajo negotovost in terorizem z Zahoda in ZDA”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pred tem je predsednik Joe Biden dejal, da ZDA ne bodo večno čakale, da Iran izpolni pogoje, ki jih je postavil Washington za oživitev jedrskega sporazuma iz leta 2015. Pri tem sicer ni podal točnega časovnega roka, še navaja AFP.

ZDA so leta 2018 pod vodstvom nekdanjega predsednika Donalda Trumpa enostransko odstopile od omenjenega sporazuma iz leta 2015. Zatem so ponovno uvedle sankcije proti Iranu, ki je posledično začel opuščati svoje zaveze iz sporazuma, ki pa ga v zadnjem času želi oživiti. Dokument o strateškem partnerstvu sta izraelski in ameriški predsednik podpisala drugi dan Bidnovega obiska Bližnjega vzhoda. Poleg srečanja z Lapidom naj bi se Biden v Izraelu sestal tudi s tamkajšnjim predsednikom Isaacom Herzogom in vodjo opozicije Benjaminom Netanjahujem.

Biden in Lapid naj bi se po pogovorih skupaj udeležila virtualnega vrha s predstavniki Indije in Združenih arabskih emiratov ali tako imenovane skupine I2U2, kjer naj bi se pogovarjali o poglobitvi sodelovanja na področjih, kot sta energetika in prehranska varnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delegacija ameriškega predsednika bo po petkovem srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na okupiranem Zahodnem bregu odletela v pristaniško mesto Džeda v Savdski Arabiji. Tam se bo Biden udeležil zasedanja Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC). Savdska Arabija sicer predstavlja glavno regionalno konkurenco Iranu.

joe biden
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje