ZDA: Ne bomo mirno opazovali iranskega zavlačevanja jedrskih pogajanj

Svet 24. Nov 202120:30 3 komentarji
Bela Hiša
Al Drago/REUTERS

Posebni odposlanec ZDA za iranski jedrski program Rob Malley je za ameriški nacionalni javni radio (NPR) danes izjavil, da ZDA ne bodo mirno opazovale iranskega zavlačevanja na pogajanjih o mednarodnem sporazumu o iranskem jedrskem programu, ki se bodo predvidoma spet začela v ponedeljek na Dunaju.

“Če bodo pretiravali, potem seveda tega ne bomo mirno opazovali,” je opozoril posebni odposlanec ZDA za iranski jedrski progam Rob Malley. “Pripravljeni smo se vrniti k sporazumu in odpraviti vse sankcije, ki niso v skladu s sporazumom. Če se Iran želi vrniti k sporazumu, potem ima odprto pot.

Če se ne želi vrniti in nadaljuje s tem, kar dela sedaj, kar je zavlačevanje diplomacije in pospeševanje jedrskega programa, bomo morali ustrezno odgovoriti,” je še dejal Malley, vendar ni pojasnil, kaj to natančno pomeni. ZDA in Iran imata na teh pogajanjih posredne pogovore. Posrednik med njima je evropski odposlanec Enrique Mora.

Trump je ZDA enostransko umaknil iz sporazuma

Bivši predsednik Donald Trump je ZDA leta 2018 enostransko umaknil iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, ki ga je dosegla vlada predsednika Baracka Obame leta 2015 in je predvidel odpravo sankcij v zameno v mednarodni nadzor iranskega jedrskega programa in da se Teheran odpove razvoju jedrskega orožja.

Trumpova vlada je po umiki iz sporazuma ponovno začela uvajati sankcije, Iran pa je postopoma opuščati obveznosti iz sporazuma. Sedanji predsednik ZDA Joe Biden je izrazil pripravljenost, da vrne ZDA k jedrskemu sporazumu, vendar Teheran to pogojujejo z vnaprejšnjo odpravo vseh sankcij, ki jih je uvedla Trumpova vlada. Pogajanja so se začela kmalu po Bidnovem prevzemu oblasti, vendar so se po izvolitvi novega iranskega predsednika Ebrahima Raisija prekinila. Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Mariano Grossi se je nedavno vrnil z obiska v Iranu in sporočil, da ni bilo nobenega napredka pri spornih vprašanjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje