ZDA pozivajo Turčijo, naj ne sproži nove vojaške operacije v Siriji

Svet 01. Dec 202214:35 0 komentarjev
Derik, Sirija
Orhan Qereman/REUTERS

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je v pogovoru s turškim kolegom Hulusijem Akarjem izrazil "močno nasprotovanje" novi turški vojaški operaciji v Siriji in zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer v tej državi, je sporočil Pentagon. Ankara je, kot smo že pisali, sprožila zračne napade na kurdske sile na severu Sirije in razmišlja še o kopenski ofenzivi. Iz Pentagona so prav tako sporočili več podrobnosti o smrti voditelja Islamske države.

Turčija je po nedavnem bombnem napadu v Istanbulu s smrtnimi žrtvami, za katerega krivi kurdske sile v Siriji YPG, začela izvajati letalske napade na oporišča kurdskih upornikov na polavtonomnih kurdskih območjih v Siriji in Iraku. Zagrozila je tudi, da bo sprožila kopensko ofenzivo v Siriji.

Obrambni minister ZDA Llyod Austin je v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer na severu Sirije in pozval k umiritvi, pri čemer je izrazil močno nasprotovanje ameriškega obrambnega ministrstva novi turški vojaški operaciji v Siriji, je v izjavi navedel Pentagon, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Austin se je s turškim kolegom Hulusijem  Akarjem po telefonu pogovarjal dan po tistem, ko je tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder dejal, da bi turška kopenska operacija v Siriji “močno ogrozila” pridobitve proti skrajni skupini Islamska država. V operacijah proti tej skupini so namreč osrednjo vlogo odigrale sile sirskih Kurdov ob podpori ZDA.

Na severovzhodu Sirije je še vedno nameščenih več sto ameriških vojakov, ki delujejo v okviru koalicije, osredotočene na boj proti ostankom Islamske države (IS).

Pentagon sporočil dodatne informacije o smrti voditelja IS

ZDA so v sredo zvečer prav tako komentirale smrt voditelja IS Abuja Hasana al Hašimi al Kurašija. Kot so sporočili iz poveljstva ameriške vojske (Centcom), je bil ta ubit sredi oktobra v operaciji upornikov iz vrst Svobodne sirske vojske v provinci Dara na jugu Sirije.

Tiskovni predstavnik IS je pred tem sporočil le, da je bil njihov voditelj ubit v spopadih s sovražnimi silami ter da je njegovo mesto prevzel novi vodja Abu al Husein al Huseini al Kuraši. Priimek Kuraši je povezan s plemenom preroka Mohameda, iz katerega morajo izhajati vsi voditelji IS.

Provinca Dara, kjer je bil po navedbah ZDA ubit al Hašimi, je večinoma pod nadzorom sirskih vladnih sil in upornikov, ki so sklenili dogovore z vlado. Sredi oktobra je Damask sporočil, da je na jugu province skupaj z nekdanjimi uporniki začel operacijo proti IS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!