Šesttedensko premirje vse bolj verjetno, v Gazi še naprej napadi varnih območij

Svet 04. Mar 202407:21 > 14:30 2 komentarja
Rafa
Posledice napada na Rafo (Foto: PROFIMEDIA)

Posredniki in pogajalska ekipa Hamasa so dosegli pomemben napredek na pogovorih o sprejemu začasnega premirja v zameno za izpustitev talcev. Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na enklavo, ki so terjali več civilnih žrtev. Izraelski napadi na civiliste so sprožili ostre kritike ZDA, sicer najtesnejši zaveznici v tej vojni.

Posredniki in pogajalska ekipa Hamasa so dosegli pomemben napredek na pogovorih o prekinitvi ognja v Gazi, je danes poročala egiptovska državna televizija.

Pogovori v Kairu so se začeli v nedeljo, na njih pa si egiptovski, ameriški in katarski posredniki s sprtima stranema prizadevajo doseči dogovor o šesttedenski prekinitvi ognja v Gazi. Izraelskih pogajalcev v nedeljo ni bilo, saj palestinsko islamistično gibanje Hamas ni prineslo zahtevanega seznama izraelskih talcev.

Izrael je sicer po navedbah ameriških uradnikov načelno sprejel predlog dogovora s Hamasom, ki poleg prekinitve ognja predvideva tudi izpustitev najbolj ranljivih talcev Hamasa in okrepljeno dobavo humanitarne pomoči v enklavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V napadu na sosesko v Rafi ubitih 13 ljudi

Izraelska vojska je medtem v nedeljo nadaljevala napade na Gazo. Ponoči je bilo v napadih na stanovanjsko sosesko v mestu Rafa na jugu enklave ubitih najmanj 13 Palestincev, poroča katarska televizija Al Džazira.

Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa pa naj bi izraelska vojska v nedeljo napadla tovornjak s humanitarno pomočjo v mestu Dejr El Balah, pri čemer je bilo ubitih najmanj devet ljudi. “Na tovornjaku je bila pomoč, v njem pa prostovoljci, ki so peljali hrano razseljenim Palestincem. Napad se je zgodil v t. i. varnem območju,” je dejala ena od prič napada.

Istega dne naj bi Izrael napadel tudi Palestince, ki so čakali na pomoč v mestu Gaza. Po navedbah ministrstva za zdravje v enklavi naj bi tudi ta napad terjal več žrtev. Izraelska vojska obtožb doslej še ni komentirala.

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra lani iz Gaze napadli Izrael, pri čemer je umrlo 1.160 ljudi, zajeli pa so še okrog 250 talcev, od katerih jih v Gazi ostaja okrog 130. Umrlo naj bi jih 31.

Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi je danes sporočilo, da je v zadnjih 24 urah umrlo 124 ljudi. Skupno je tako od začetka spopadov 7. oktobra umrlo že 30.534 ljudi, še okoli 71.980 pa je bilo ranjenih, poroča AFP.

ZDA z najostrejšo kritiko doslej: “Nobenih izgovorov”

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v nedeljo izpostavila izjemno slabe humanitarne razmere na območju Gaze in pozvala tako gibanje Hamas kot Izrael, naj sprejmeta dogovor o šesttedenskem premirju v zameno za izpustitev talcev.

Kamala Harris
Foto: Megan Varner/REUTERS

“Zaradi izjemnega trpljenja v Gazi mora priti do takojšnjega premirja za najmanj šest tednov. Dogovor bo rešil talce in priskrbel pomembno količino pomoči. Hamas trdi, da želi prekinitev ognja. Dogovor je na mizi in Hamas ga mora sprejeti,” je med obiskom Alabame dejala podpredsednica ZDA.

Opozorila je, da v Gazi ljudje stradajo in poudarila, da mora izraelska vlada bistveno povečati pretok pomoči. “Nobenih izgovorov. Odpreti mora dodatne mejne prehode in ne sme uvajati nepotrebnih omejitev za razdeljevanje pomoči,” je v doslej najostrejši kritiki Izraela s strani ameriške vlade dejala Harris.

“Umrlo je preveč nedolžnih Palestincev. Ljudje, ki so le želeli priti do hrane za svoje družine, potem ko na sever Gaze več tednov ni prišla nobena pomoč, so naleteli na strele in kaos,” je dejala o četrtkovem nasilju pri razdeljevanju pomoči v Gazi.

Vendar pa je ponovila, da mora biti grožnja, ki jo palestinsko islamistično gibanje Hamas predstavlja izraelski varnosti, odstranjena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bela hiša je v nedeljo potrdila, da bo Harris danes sprejela izraelskega ministra brez resorja Benija Ganca, ki se bo srečal tudi z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom in svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom.

Nekdanji obrambni minister in politični rival premierja Benjamina Netanjahuja Ganc vodi sredinsko stranko Nacionalne enotnosti, ki je po napadu Hamasa vstopila v Netanjahujevo krizno vlado narodne enotnosti – vojni kabinet.

Združeni narodi o sodu smodnika

Vojna med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi je sod smodnika, ki bi lahko zanetil konflikte širom Bližnjega vzhoda, je danes dejal visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. Dodal je, da je nujno treba storiti vse, da bi se širjenju konfliktov izognili.

“Vojna v Gazi je že povzročila nevarno širjenje konfliktov v sosednjih državah. Globoko me skrbi, da bi lahko vsaka iskrica v tem sodu smodnika povzročila veliko eksplozijo. To bi lahko imelo posledice za vse države na Bližnjem vzhodu in tudi širše,” je Türk dejal na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje