Zdravnik umrlega novinarja: “To, kar govori zdravnik na posnetku, nima smisla”

Svet 08. Avg 202212:52 > 10. Avg 2022 20:54 6 komentarjev
Matijanić
N1

Zdravstveno stanje Vladimirja Matijanića je zadnjih nekaj let spremljal dr. Petar Šore, specialist revmatologije, interne medicine in medicine športa. Trdi, da je bil Matijanić zelo imunsko oslabljen, kar je v nasprotju s tem, kar je pokojnemu novinarju po telefonu dejal zdravnik z urgence infekcijskih bolezni KBC Split.

“To, kar zdravnik govori na posnetku, nima nobenega smisla. Ali je bolnik imunsko oslabljen, ni odvisno od tega, ali je jemal terapijo. Imunsko oslabljenost določajo njegove diagnoze, ki pa zdravnika po telefonu niso pretirano zanimale. Vladimir je bil zelo oslabljen in njegovo stanje je bilo resno. 99-odstotno je bil imunsko oslabljen zaradi diagnoze, le odstotek zaradi terapije,” je dejal dr. Petar Šore po pisanju Indexa.

Dodal je, da je velika napaka, da ga niso prepoznali kot imunsko oslabelega bolnika, pa tudi, da ga niso pravočasno sprejeli v bolnišnico.

“Zelo arogantno”

“Po telefonu ga je zdravnik vprašal, koliko zdravila Decortin jemlje in od kdaj, njegova anamneza ga sploh ni zanimala. Vladimir Matijanić je bil pred dvema letoma hospitaliziran zaradi avtoimunskih bolezni. Prehitro je ocenil njegovo zdravstveno stanje. Prepričan sem, da je v splitski bolnišnici na stotine takšnih primerov dnevno, le da o tem nihče ne govori.”

“To je zelo aroganten način pristopa k problemu. Pa tudi iz samega načina komuniciranja z bolnikom, ko ga zdravnik vpraša, ali je cepljen, in potem reče ‘jebiga’. Ne spušča se v vsebino zadeve, ne zanima ga, ali mu je nekdo napačno odsvetoval cepljenje. Njegovo bolezen so banalizirali. Vladimir je sam rekel, da ima Sjögrenov sindrom, sarkoidozo in še dve bolezni. Bolnik je jasno povedal, da je imunsko oslabljen na podlagi diagnoze, ne na podlagi terapije,” je povedal revmatolog.

Decortin, ki ga je Vladimir vzel šele drugi dan, ko se je zgodilo najhujše, je kortikosteroid. Ko so reševalci prišli prvič, jih je Andrea Topić, kot je dejal, vprašala, “ali se lahko počuti tako slabo zaradi Decortina, kortikosteroida”. Odgovorili so, da se ne počuti slabo zaradi tega, in mu dali injekcijo – zdravilo, ki je prav tako kortikosteroid, Solu-Medrol 40 v dveh odmerkih. Šore je povedal, da so kortikosteroidi pogosto predpisani pri zdravljenju covida, a le, če se bolnik zdravi v bolnišnici, pod stalnim zdravniškim nadzorom, nikoli doma, da se ne bi zgodilo to, kar se je tokrat zgodilo.

“Človeku si ne bi upal dati Solu-Medrola in ga pustiti doma”

“Človeku si ne bi upal dati injekcije Solu-Medrola in ga nato pustiti samega doma. Napaka je bila, da so mu ga dali in pustili doma, ne da bi spremljali, kaj se dogaja z njegovimi pljuči,” je poudaril zdravnik.

Da bi bila zadeva še hujša, zdravniška ekipa Matijaniću ni naredila niti EKG. Obdukcija, ki še ni končana, je pokazala obsežen pljučni edem, piše Index.

Prav tako ni jasno, kako so na urgenci v dokumentacijo zapisali, da mora Matijanić v primeru poslabšanja priti na urgentno infektologijo, če pa se Matijanić, kot je dejala Topić, niti takrat ni mogel obleči, ker se ni mogel premikati, in ga ona ni mogla odnesti do avtomobila. Če bi bilo mogoče, je dodala, bi to storili že prej, kot so to storili 2. avgusta, in zaprosili za hospitalizacijo, a so ju na infekcijski urgenci zavrnili.

Topić je povedala še, da sta prosila reševalce, ki so prvič prišli ob 13.07, da ga odpeljejo, a so ju zavrnili, češ da gre za običajne simptome covida. Spomnimo, Matijaniću so na urgentni infekcijski kliniki večkrat sporočili, naj ne pride v bolnišnico oziroma naj se sam odloči, ali potrebuje hospitalizacijo, kar je slišati na posnetkih, ki jih je objavil Index.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje