Zgodovinski dan za BiH: dobila je status kandidatke za članstvo v EU

Svet 15. Dec 202218:12 > 20:13 0 komentarjev
bih, eu
PROFIMEDIA

Bosna in Hercegovina je na današnjem zasedanju voditeljev članic EU dobila status kandidatke za članstvo v uniji. Voditelji so upoštevali priporočene ukrepe, ki jih je predlagala Evropska komisija in obsegaj reforme na področjih vladavine prava, boja proti korupciji ter migracijah. BiH je prošnjo za članstvo v EU vložila februarja 2016.

Voditelji držav članic EU so na današnjem vrhu Evropske unije podelili Bosni in Hercegovini status kandidatke za članstvo v uniji. Pri tem so podprli sklepe torkovega zasedanja ministrov za evropske zadeve, ki so ob pozivu k podelitvi statusa poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije.

Gre za ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic. Evropska komisija od BiH namreč pričakuje, da prednostno sprejme dopolnila glede integritete k obstoječemu zakonu o visokem sodnem in tožilskem svetu. Poleg tega mora sprejeti še nov zakon o tem svetu, zakon o sodišču BiH ter zakon o preprečevanju konflikta interesov. Komisija od BiH pričakuje tudi napredek na področjih boja proti korupciji, učinkovitega upravljanja migracij in meja ter svobode izražanja in medijev.

Da se Bosni, ki je za članstvi v EU zaprosila leta 2016, podeli status kandidatke, si je dalj časa močno prizadevala tudi Slovenija. Premier Robert Golob je po današnjem vrhu dejal, da z današnjo odločitvijo ljudem v BiH sporočamo, da je njihova prihodnost v naši skupni evropski hiši. Slovenski premier je sicer takšen razplet pričakoval že pred zasedanjem, za podelitev kandidatskega statusa pa se je zavzel že na junijskem vrhu unije, a so voditelji takrat zgolj izrazili pripravljenost, da to storijo.

Na Twitterju pa so se na novico odzvali tudi v kabinetu predsednika republike Boruta Pahorja. Kot so zapisali, je predsednik zaradi odločitve presrečen in ocenjuje, da se se za Zahodni Balkan rojeva novo upanje. “Ponosen sem, da je Slovenija dala ta predlog in vztrajala tudi tedaj, ko se je zdelo nemogoče,” je vlogo Slovenije pri podpori BiH komentiral predsednik Pahor.

Z današnjo odločitvijo so zadovoljni tudi politični predstavniki v BiH. Član predsedstva iz vrst Hrvatov Željko Komšić je za radio Sarajevo ocenil, da je podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovini “vsekakor dobra novica, čeprav gre dejansko za geopolitični nagovor EU regiji Zahodnega Balkana, ki je očitno posledica ruske agresije na Ukrajino”. Po drugi strani pa je po njegovem prepričanju to velika priložnost in hkrati odgovornost za vse politične akterje v BiH.

Srbska članica predsedstva Željka Cvijanović je po navedbah srbskih medijev prav tako dejala, da je to dobra novica za vse državljane BiH in poudarila, da gre pri tej odločitvi za mejnik in “za strateški cilj, pri katerem so bile na politični ravni enotne vse stranke”.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je ob tem na Twitterju pozdravil odločitev EU in dodal, da je čas, da v EU, BiH ter vseh njenih entitetah kot partnerji dokončajo ta proces v obojestransko zadovoljstvo. Dodik je napovedal, da bo pozval politične akterje v BiH, naj EU zaprosijo za finančno podporo v višini 20 milijard evrov do leta 2027, kar bi po njegovih besedah omogočilo, da BiH “uskladi svoje zakone, standarde in institucije s standardi EU, pri tem pa spoštuje ustavo in daytonski sporazum”.

Čestitke ob podelitvi statusa Bosni in Hercegovini prihajajo tudi iz tujine. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na Twitterju poudaril, da je današnja odločitev močno sporočilo ljudem v tej zahodnobalkanski državi. “Pomeni pa tudi jasno pričakovanje, da nove oblasti izvedejo reforme,” je zapisal. “Prihodnost Zahodnega Balkana je v EU,” je dodal.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Christian Schmidt je državljanom Bosne in Hercegovine čestital, navaja spletni portal radia Sarajevo. “Status kandidatke je ključni korak v nadaljnjem usklajevanju BiH s standardi in predpisi EU. To je tudi priložnost za politične voditelje, da delajo v korist ljudi. Proces bo težak in bo zahteval vztrajnost, trdo delo in resnično predanost. Zahteva odločne politike in funkcionalne institucije, pripravljene delati v interesu države. Pred vami so veliki izzivi, ki pa so vredni truda,” je dejal Schmidt.

Tudi hrvaški premier Andrej Plenković pa je čestital Bosni in Hercegovini. “Ponosni in veseli smo. Naša soseda in prijateljica si je zaslužila podporo EU, kar je tudi spodbuda za nadaljnje reforme in dogovor o spremembah volilne zakonodaje. Čestitke iz srca!” je zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!