Znano, kdo bo najverjetneje nasledil novozelandsko premierko Ardern

Svet 21. Jan 202309:01 0 komentarjev
Jacinda Ardern
PROFIMEDIA

Zatem ko je v četrtek novozelandska premierka Jacinda Ardern šokirala javnost in naznanila, da odstopa s položaja, je postalo jasno, kdo jo bo nasledil. Novi premier Nove Zelandije bo najverjetneje postal 44-letni poslanec in minister Chris Hipkins, saj je edini kandidat laburistične stranke.

Jacindo Ardern, ki je v četrtek naznanila odstop, bo na položaju premierja po vsej verjetnosti nasledil poslanec in minister Chris Hipkins. 44-letnik je namreč edini kandidat laburistične stranke, ki ga mora v nedeljo še uradno potrditi za novega vodjo. Stranko in državo bo vodil vsaj do naslednjih volitev, predvidenih 14. oktobra.

Sprva se je sicer omenjalo več kandidatov za naslednika Ardern, a na koncu so v stranki predlagali le Hipkinsa.

V nedeljo bo o njem glasovala poslanska skupina laburistov in če bo potrjen, bo Ardern uradno predložila odstopno izjavo, nakar bo prisegel kot novi novozelandski premier, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hipkins je trenutno kot minister pristojen za področja policije, izobraževanja in javnih storitev, najbolj pa je znan po svojem vodenju zdravstvenega resorja v času pandemije covida-19, ko je bdel nad izvajanjem zelo strogih omejitev. Z več kot 14 leti izkušenj v parlamentu kot naslednik Ardern velja za varno izbiro.

Preberite še: Materinstvo, mizoginija, terorizem: kako je rock zvezda politike premikala meje

Novi novozelandski premier Chris Hipkins
Novi novozelandski premier Chris Hipkins.(Foto: PROFIMEDIA)

Hipkinsa čaka težko delo

V prvi izjavi je Hipkins vlogo premierja označil za izjemen privilegij, pa tudi ogromno odgovornost. Opisal se je kot garača, ki je zavezan temu, da bo Novo Zelandijo pustil v boljši formi, kot mu bo zaupana. Poklonil se je tudi Ardern, ki da je v izjemno težkih časih poskrbela za mirno, stabilno in pomirjujoče vodenje.

Bodočega voditelja sicer čaka težka bitka, če želi na položaju ostati tudi po jesenskih volitvah. Priljubljenost njegove predhodnice, med drugim zaradi visoke inflacije in vse večje družbene neenakosti, je glede na ankete padla na najnižjo raven doslej. Podobno nizka je podpora laburistični stranki. Če na volitvah ne bo zmagala, se bo moral Hipkins po osmih mesecih posloviti.

Ardern je v četrtek šokirala Novo Zelandijo z naznanitvijo, da se manj kot tri leta po osvojitvi drugega mandata poslavlja s položaja. Po napornih letih, ki so jih zaznamovale naravne nesreče, pandemija in prvi teroristični napad v državi, naj preprosto ne bi imela več moči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!