Zorčič v Auschwitzu: Z ozemlja Slovenije je bilo odpeljanih 2.324 ljudi

Svet 09. Nov 202116:41 > 16:48 0 komentarjev
Igor Zorčič, Auschwitz
DZ

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič se je danes udeležil spominskega dogodka v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau, kjer je nagovoril udeležence simpozija o antisemitizmu ter preživele in sorodnike žrtev največje tovarne smrti. Spomnil je, da je bilo z ozemlja Slovenije med drugo svetovno vojno v Auschwitz pripeljanih 2.324 ljudi. 1.331 pa se jih ni nikdar vrnilo, so sporočili iz DZ.

“Tu se je smrt utrudila do smrti in uresničil biblijski pekel. Tu je zločin dobil sloves obrti in na milijone duš premlel v pepel,” je v nagovoru zbranim predsednik DZ Igor Zorčič povzel besede slovenskega pesnika Lojzeta Krakarja, ki je tudi sam preživel grozote taborišča.

Dotaknil se je tudi vloge umetnosti pri odpiranju oči javnosti o strašljivosti holokavsta, pri tem pa omenil serijo slik Nismo poslednji Zorana Mušiča in roman Nekropola Borisa Pahorja. “Barbarsko bi bilo pravzaprav ne pisati, ne slikati, se ne spominjati – in se ne boriti proti tistim, ki zanikajo to absolutno zlo,” je še dejal Zorčič. Ob obisku prenovljenega Pavilijona 17, v katerem so trpeli tudi slovenski interniranci, se je zavzel za čim prejšnjo ureditev spominske razstave, kar je sicer v pristojnosti ministrstva za kulturo.

Predsednik DZ je ob tej priložnosti prižgal spominsko svečo ob pomniku slovenskim internirancem in položil venec k zidu smrti v Auschwitzu.

Igor Zorčič, Auschwitz
DZ

“Vsaka beseda je pomembna”

Zorčič se na povabilo Evropskega judovskega združenja mudi na dvodnevnem dogodku na Poljskem, ki se je začel v ponedeljek v Krakovu s simpozijem o antisemitizmu. Kot uvodni govornik je izpostavil ponos nad dejstvom, da prihaja iz mlade evropske države, ki izhaja iz zapuščine antifašističnega odpora in je v tridesetih letih svojega obstoja naredila veliko za spominjanje, spoštovanje in preprečevanje antiseminizma.

Udeležence seminarja v Krakovu je Zorčič spomnil tudi na kritične odzive slovenske in evropske javnosti na nedavne nedopustne izjave z vrha izvršilne veje oblasti z antisemitsko naravnanimi sporočili.

“Ta žalostni dogodek dokazuje, kako zapleteni in težki so časi, v katerih živimo: vsaka beseda je pomembna, vsako dejanje lahko predstavlja najboljšo prakso ali najslabši scenarij. Odgovornost javnih osebnosti pri varovanju standardov javnega diskurza je ogromna – in temu primerni morajo biti naše besede in dejanja,” je še pozval Zorčič in omenil tudi prizadevanja Slovenije kot trenutno predsedujoče Svetu Evropske unije za dvig ozaveščenosti o pomenu boja proti sovražnemu govoru, predvsem na medmrežju, ter boju proti zločinom iz sovraštva..

Igor Zorčič, Auschwitz Igor Zorčič, Auschwitz
DZ
Igor Zorčič, Auschwitz Igor Zorčič, Auschwitz
DZ
Igor Zorčič, Auschwitz Igor Zorčič, Auschwitz
DZ
Igor Zorčič, Auschwitz Igor Zorčič, Auschwitz
DZ

Vsakoletni dvodnevni dogodek v Krakovu in taborišču Auschwitz-Birkenau je pripravilo Evropsko judovsko združenje v spomin na Kristalno noč z 9. na 10. november 1938. Auschwitz je bilo največje nemško koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno. Večina taboriščnikov je umrla v plinskih celicah. Poleg tega so številni umrli zaradi izčrpanosti, mučenja, lakote in posledic psevdomedicinskih poskusov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!