Zunanji ministri EU v Bruslju tudi o sporazumu z Izraleom

Svet 18. Mar 202406:57 > 12:50 1 komentar
EU
Foto: PROFIMEDIA

Zunanji ministri EU bodo danes razpravljali o dogajanju na Bližnjem vzhodu, tudi o sporazumu z Izraelom in sankcijah proti izraelskim naseljencem. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ob tem znova opozoril na katastrofalne humanitarne razmere v Gazi. Kot je dejal ob začetku zasedanja zunanjih ministrov, je Gaza danes "največje pokopališče na prostem za več deset tisoč ljudi".

Zunanji ministri držav članic EU bodo v okviru današnje razprave o dogajanju na Bližnjem vzhodu med drugim razpravljali o sporazumu z Izraelom. Obenem je pričakovati, da bodo podprli uvedbo sankcij v zvezi z nasiljem izraelskih naseljencev nad Palestinci in dodatnih sankcij proti pripadnikom gibanja Hamas.

“Gaza je bila pred vojno največji zapor na prostem. Danes je največje pokopališče na prostem za več deset tisoč ljudi in tudi pokopališče za mnoga najpomembnejša načela humanitarnega prava,” je opozoril Borrel.

V luči humanitarne stiske v Gazi je Borrell opozoril, da se “na egiptovski strani meje hrana že mesece nabira v zalogah, medtem ko na drugi stani ljudje umirajo od lakote. To je nekaj, kar zahteva ukrepanje, ne samo izražanje skrbi”, je menil.

V razpravi o vojni med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas se bodo tako osredotočili na humanitarne razmere v Gazi, preprečevanje širjenja konflikta po regiji in prizadevanja za rešitev dveh držav.

gaza
Humanitarna pomoč v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Pričakovati pa je tudi razpravo o špansko-irski pobudi za preučitev sporazuma med EU in Izraelom, predvsem ali slednji izpolnjuje svoje obveznosti na področju človekovih pravic. Pobudo je na zasedanju pred enim mesecem podprla tudi ministrica Tanja Fajon, ki se bo udeležila tudi današnjega zasedanja.

Že večkrat se je zavzela tudi za uvedbo sankcij proti izraelskim naseljencem, ki izvajajo nasilje nad Palestinci za zasedenem Zahodnem bregu. O tem naj bi se zdaj po neuradnih informacijah strinjale vse države članice.

Prav tako se vse članice strinjajo o uvedbi dodatnih sankcij proti pripadnikom Hamasa, pri čemer naj bi oba paketa sankcij danes prejela politično podporo ministrov. Ti bodo razpravljali še o nadaljnji podpori Kijevu. Pričakovati je še odzive na nedeljske predsedniške volitve v Rusiji, dogovorili pa bi se lahko tudi o uvedbi sankcij proti odgovornim za smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

Vojni v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu imata hude humanitarne posledice za civilno prebivalstvo. Temu se bodo danes in v torek posvetili na tretjem humanitarnem forumu EU, ki ga bo gostil komisar Janez Lenarčič. Borrell je izrazil upanje, da se bodo ministri sporazumeli o skupnem stališču glede Gaze pred zasedanjem Evropskega sveta, ki bo ta konec tedna v Bruslju. Z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Lenarčičem pa bosta ob koncu današnjega zasedanja objavila skupno izjavo o humanitarnih razmerah v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje