V Tešu še naprej varčujejo, obratoval ne bo vsaj do sredine novembra

Novice 04. Nov 202209:39
teš 6
Bor Slana/BOBO

Trenutna zaustavitev šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je podaljšana predvidoma do sredine novembra, so danes pojasnili v Tešu. Šesti blok so začasno izklopili iz omrežja 14. oktobra, da bi premog privarčevali za zimske mesece, ko bodo potrebe po elektriki večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj.

Ob ustavitvi sredi oktobra je bilo predvideno, da bo šesti blok v mirovanju do 2. novembra, že takrat pa so omenjali možnost podaljšanja do 30. novembra.

V Tešu so danes zapisali še, da se zaustavitev oz. obratovanje petega in šestega bloka Teša prilagajata stanju v elektroenergetskem sistemu Slovenije in projekcijam potreb po električni in toplotni energiji ter sistemskim storitvam.

Zaradi remonta je od sredine oktobra ustavljena tudi Nuklearna elektrarna Krško (Nek). Kot je pred kratkim povedal direktor Stane Rožman, remont večinoma poteka gladko, nekaj zaostanka je nastalo le pri zamenjavi visokotlačne turbine. Ponoven vklop jedrske elektrarne v elektroenergetsko omrežje je napovedal okoli 7. novembra. V krški nuklearki, ki so jo po 513 dneh neprekinjenega delovanja v noči na 1. oktober zaustavili in izklopili iz omrežja, so sicer sprva načrtovali 32-dnevni remont. To je hkrati zadnji remont v njeni prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi, zanj pa bodo odšteli od 90 do 100 milijonov evrov.

Redni remont sicer z več kot 4.000 posegi obsega tri osnovne sklope: menjavo skoraj polovice jedrskega goriva, vzdrževalna dela, menjavo delov in nadzor, ter naložbeno-posodobitvena dela, je ob začetku remonta navedel predsednik uprave Neka Rožman.

Jedrsko elektrarno Krško je pred začetkom remonta obiskala tudi ekipa N1. Kaj vse med remontom sploh zamenjajo in kam v Neku odložijo izrabljeno gorivo, preberite v članku Nuklearka se je ustavila: Slovenija bo oktobra močno odvisna od tuje elektrike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.