Spet cenejši bencin. Koliko boste odšteli za rezervoar?

Gospodarstvo 10. Maj 202215:23 > 11. Maj 2022 06:09 7 komentarjev
Gorivo
Foto: Uroš Kokol/N1

Vlada je ponovno uvedla omejitve maloprodajnih cen pogonskih goriv. 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina bo cenejši za slabih osem evrov, pri dizlu bo znižanje cen nekoliko manjše. Omejitev bo veljala od srede do 10. avgusta.

Vlada je sprejela uredbo o regulaciji cen goriv, so nam potrdili na ministrstvu za gospodarstvo. S tem je spet, že drugič v manj kot dveh mesecih, vrnila vladno regulacijo goriv.

Kakšne so nove cene

S sprejeto uredbo bo najvišja dovoljena maloprodajna cena za liter 95-oktanskega bencina 1,56 evra, za liter dizla pa 1,668 evra.

Najvišja dovoljena veleprodajna cena bo znašala 1,54 evra za liter 95-oktanskega bencina ter 1,648 evra za liter dizla.

Uredba je bila včeraj objavljena v uradnem listu in bo začela veljati v sredo. Omejitev cen bo veljala tri mesece, do vključno 10. avgusta. Uredba podjetjem tudi nalaga, da zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati blaga.

Za koliko se bo pocenil 50-litrski tank?

V torek je bila cena 95-oktanskega bencina zunaj omrežja avtocest in hitrih cest na bencinskih servisih Petrola in MOL Slovenija 1,717 evra za liter, medtem ko je na servisih OMV Slovenija 1,714 evra za liter. Na avtocestnem omrežju se medtem giblje nekaj nad 1,78 evra.

Dizel pa je v torek na Petrolovih bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja stal 1,862 evra za liter, prav tako na tistih od družbe MOL Slovenija. Pri OMV Slovenija pa je liter dizla stal 1,856 evra. Na avtocestnem omrežju medtem dizel stane malenkost več kot 1,92 evra.

Če uporabljate 95-oktanski bencin se bo torej 50-litrski rezervoar pocenil za 7,7 evra, iz 85,7 evra na 78 evrov. cena 50-litrskega rezervoarja dizla pa se bo znižala za 5,4 evra, iz 92,8 na 83,4 evra.

Ministrstvo za gospodarstvo je pojasnilo, da vlada vrača regulacijo cen goriv, ker utemeljeno pričakuje motnje na trgu in velika nihanja cen, ki niso sezonska. Regulacija bo naftnim distributerjem (Petrol, OMV in MOL) povzročila približno 30 milijonov evrov škode na mesec, predvidevajo na ministrstvu. V to oceno ni vključena morebitna škoda, ki bi podjetjem nastala zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene veleprodajne cene, dodajajo.

Janša: Urejamo zmedo

Predsednik vlade Janez Janša je na spletnem omrežju Twitter objavil, da bo vlada uredila “zmedo”, ki je po Janševih besedah nastala zaradi stališč stranke Gibanje Svoboda. Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je sicer v ponedeljek dejal, da bodo ukrepi odvisni od razmer v svetu in cenovnih gibanj v sosednjih državah.

Od marca do volitev cena še nižja

Marca je vlada ceno 95-oktanskega bencina znižala na 1,503 evra za liter, za liter dizla pa na 1,541 evra.

V Sloveniji so bile maloprodajne cene goriv regulirane do jeseni 2020, ko je aktualna vlada sprejela popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov. Ponovno regulacijo je uvedla marca letos, po tem, ko so se cene močno dvignile. Konec aprila, nekaj dni po državnozborskih volitvah, pa je vlada regulacijo spet odpravila. Zato so cene spet zrasle, nazadnje v torek.

Pri marčevski ponovni uvedbi regulacije je vlada breme rasti cent surove nafte prevalila na trgovce. Ker maloprodajne cene niso pokrile njihovih stroškov, so mesec in pol ustvarjali izgubo. Zdaj pa pričakujejo, da jim bo, tako kot naj bi jim zagotovil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, država izgube povrnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje