Vsi razlogi, zakaj si je sončno elektrarno dobro omisliti še v tem letu

Oglas 01. Nov 202311:47
Profimedia

Za vas smo povzeli bistvene razloge, zakaj vam skoraj gotovo ne bo žal, če se še letos odločite za sončno elektrarno na svoji strehi. Seveda pa lahko o tem povprašate tudi koga, ki jo že uporablja, da se o vsem napisanem prepričate še iz prve roke.

Prvi razlog: Občutni prihranki

Na mesečnih računih za elektriko lahko po namestitvi sončne elektrarne dosežete do 75 % prihranka. Začetni stroški namestitve sončne elektrarne so sicer lahko visoki, vendar imate trenutno na voljo nepovratna sredstva (subvencije), ki vam zagotavljajo pomoč pri enkratni investiciji. Sončni paneli so vzdržljivi, zahtevajo zelo malo ali nič vzdrževanja in imajo dolgo življenjsko dobo. Povprečno se vam stroški tako lahko povrnejo že v sedmih letih.

Ker je takšna naložba vendarle precejšen finančni zalogaj, pa so zelo dobrodošle subvencije za sončne elektrarne – če jo nameravate namestiti še v tem letu, kar takoj preverite subvencije Eko sklada.

Drugi razlog: Prijazno do okolja

Prav sodobna zelena naravnanost in naraščajoče cene električne energije so spodbudili razvoj obnovljivih virov energije, kjer sončne elektrarne igrajo vodilno vlogo. Električna energija iz fosilnih virov je namreč okolju zelo neprijazna, sončna energija pa je čista, ne onesnažuje zraka ali vod ter ne povzroča učinka tople grede. Gre za obnovljiv, zelen, trajnosten vir energije, ki deluje okolju prijazno. Pri proizvodnji električne energije s sončnimi paneli se tudi ne izpušča škodljivih emisij.

Tretji razlog: Neodvisnost

Mikro sončna elektrarna je tehnologija, ki vam omogoča, da pokrijete tako rekoč vse ali večino svojih energetskih potreb. S sončno energijo postanete neodvisni od dobave zasebnih ali javnih omrežij.

Profimedia

Četrti razlog: Z novim letom nov način obračunavanja

NET metering je način obračunavanja proizvedene in porabljene električne energije za lastnike sončnih elektrarn v Sloveniji. Ta način temelji na tem, da se viški in manki proizvodnje iz elektrarne uravnavajo prek omrežja, tako da ni motenj pri oskrbi z energijo. Ko sončna elektrarna proizvaja več energije, kot se je porabi (to je v obdobjih visoke osončenosti), viške oddaja v omrežje, in obratno: ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj energije (to je v obdobjih nizke osončenosti), porabnik prejme električno energijo iz omrežja.

Obračun po sistemu neto meritev se naredi enkrat na leto, distributer omrežja pri tem upošteva razliko med prevzeto in oddano količino električne energije ter nato lastniku sončne elektrarne zaračuna morebitno večjo porabo od proizvedene električne energije.

Trenutni NET metering velja za uporabniku prijazen način, ker mu omogoča, da se proizvedeni viški upoštevajo v njegovo korist v mesecih, ko je proizvodnja nižja od porabe. Viške, ki jih uporabnik naredi čez poletje, skompenzira z manki, ki jih ustvari pozimi.

Po novem sistemu s prihodnjim letom pa boste plačali omrežnino za vso prevzeto elektriko v tekočem obdobju ne glede na to, koliko jo boste pozneje iz lastne naprave vrnili. Trajanje obračunskega obdobja in način obračuna dobavljene električne energije bosta prosto določena s pogodbo o samooskrbi in v domeni dobavitelja električne energije. Zato se vam splača pohiteti z oddajo povpraševanja za lastno sončno elektrarno, da se vam pravočasno uredi dokumentacija.

Kateremu ponudniku sončnih elektrarn zaupati?

Priporočamo vam GEN-I Sonce, ki mu je zaupalo že več kot 7.500 kupcev, kar jih uvršča na sam vrh ponudnikov sončnih elektrarn v Sloveniji. Zagotavljajo vam odgovorno in zanesljivo storitev s certificirano kakovostjo in dolgoročno podporo, na spletni strani GEN-I Sonce pa lahko po vnosu podatkov v spletni obrazec preverite, kakšna je cena sončne elektrarne GEN-I Sonce, ter ali je primerna glede na vaše energetske potrebe. Naročite se lahko tudi na ogled lokacije, trenutna čakalna doba je približno en mesec.