Z domačimi ljubljenčki nad osamljenost

Oglas 19. Dec 202211:11
kuža
Profimedia

Kakovostno staranje ne pomeni zgolj živeti dolgo, ampak tudi polno življenje, v katerem uživamo v naših najljubših aktivnostih. To pa nam lahko uspeva le, če vzdržujemo dobro fizično, kognitivno in duševno zdravje. Kako to doseči? Lastništvo hišnih ljubljenčkov je eden od preprostih načinov.

Problem osamljenosti

Ena ključnih težav pri vstopanju v jesen našega življenja je vsekakor osamljenost. Ko se potomci osamosvojijo ter začnejo živeti svoja lastna življenja ter se življenje umiri, lahko občutki osamljenosti hitro začnejo vplivati na posameznikovo duševno zdravje. Po nekaterih raziskavah naj bi dolgotrajna osamljenost škodovala našemu zdravju celo tako zelo, kot če bi vsak dan pokadili 15 cigaret.

Učinke osamljenosti smo veliko bolj začeli zaznavati v času pandemije, ko je bila izolacija od družbe eden od ključnih vzvodov v boju proti širjenju koronavirusa. Osamljenost je postala zelo oprijemljiv del vsakdana mnogih ljudi, posledice pa bolj izrazite kot kadarkoli prej.

Dobra novica za lastnike domačih živali

Statistika pri boju proti osamljenosti govori v prid lastnikom domačih ljubljenčkov. V študiji, ki jo je podjetje Mars izvedlo v sodelovanju z inštitutom HABRI, kar 80 odstotkov lastnikov domačih živali potrjuje, da so prav zaradi ljubljenčkov manj osamljeni.

Študija obenem razkriva, da so se 89 odstotkom ljudem, ki so bili osamljeni, po odločitvi, da v dom sprejmejo žival, občutki osamljenosti občutno zmanjšali.

Med novejšimi lastniki domačih živali je zaznati prav iskanje utehe pred osamljenostjo. Skoraj četrtina vprašanih je namreč potrdila, da so si domačega ljubljenčka omislili zato, da bi okrepili svoje duševno zdravje. Nič namreč ne izboljša počutja bolj kot mačka, ki med počivanjem prede na vaših prsih ali kužek, ki vas z iskrenim veseljem pozdravi, ko se vrnete domov.

Kakovostna starost z domačim ljubljenčkom

V sorodnih študijah se odkrijejo še dodatne prednosti domačih ljubljenčkov. Mednarodna raziskava v sodelovanju z inštitutom Waltham Petcare Science, znanstvenim centrom Mars Petcare, je na primer pokazala, da imajo lastniki domačih živali boljše odnose s sosedi in v teh odnosih pogosteje izkazujejo pozitivne lastnosti, kot so pripravljenost pomagati, prijaznost in zaupanje.

Prav tako pa so starejši ljudje, ki so živeli v družbi domače živali, izkazali boljšo pozornost, boljši spomin in boljše kognitivne sposobnosti razmišljanja na podlagi preteklih izkušenj.

Že dlje časa pa je znano tudi, da življenje z domačim ljubljenčkom vsestransko izboljša naše počutje in zmanjšuje občutke depresije.

Premislek pred posvojitvijo

Seveda je pred odločitvijo za domačo žival potrebno tehtno premisliti o vseh morebitnih okoliščinah. Nikoli ni dobra ideja, da domačo žival podarimo – to mora biti zavedna odločitev lastnika, ki bo potem za ljubljenčka tudi skrbel. Domača žival vseeno s seboj prinese precejšnjo mero odgovornosti in tudi določenih stroškov, zato je pri starostnikih pomembno, da imajo na voljo druge družinske člane, ki lahko tako ali drugače priskočijo na pomoč pri negi in skrbi za žival.

Če posvojitev ljubljenčka ni mogoča, obstajajo še drugi načini druženja z živalmi, ki ravno tako pomagajo v boju z osamljenostjo, med njimi denimo možnost skrbništva, kjer skrbimo za zapuščeno žival, dokler ji zavetišče na najde novega doma, ali pa ponudimo prostovoljno pomoč v lokalnem zavetišču za živali.

Podjetje Mars Petcare se zavzema za boljše razumevanje vezi med človekom in živalmi s pomočjo znanosti in kako se lotevati družbenih izzivov, kot sta socialna izolacija in osamljenost. Marsov Inštitut Waltham Petcare Science že več kot 50 let pospešuje raziskave o zdravju hišnih ljubljenčkov in je vodilni na področju raziskovanja preventivnega zdravja. Znanstveniki raziskujejo tako hranila za hišne ljubljenčke, mikrobiome psov in mačk, biomarkerje zdravja in bolezni ter vedenje pri hranjenju kot tudi v partnerstvu z drugimi organizacijami odkrivajo, kako naš odnos s hišnimi ljubljenčki njim in njihovim lastnikom pomaga živeti zdravo in srečno življenje. Boljši svet za hišne živali je namreč tudi boljši svet za ljudi.