“Dragić in Dončić nas vse delata boljše”

Podkast 01. Jul 202216:26 > 07. Jul 2022 11:25

O sinočnji tekmi presežkov in emocij, o začetku Toura, o športu in kaj nam prinaša ter kaj nas lahko nauči o življenju, pa o športnem novinarstvu, zgodbah iz ozadja, o manj lepih plateh športa in o tem, kako dragocena sta predanost in užitek pri delu ... v N1 podkastu o vsem tem razlaga Martin Pavčnik, urednik spletnega Sportkluba, dolgoletni športni novinar in odličen poznavalec športnega dogajanja. Na začetku pa seveda nujna tema: dvojec Dragić - Dončić.

Luka Dončić in Goran Dragić
PROFIMEDIA

Slovenski športniki so globalne zvezde, pravi Martin Pavčnik. “V zadnjih letih smo priče prisotnosti slovenskih športnikov v vrhu največjih športov … Dončić, Dragić, omenila sva že najboljša kolesarja, Jan Oblak je eden najboljših vratarjev na svetu … se pravi, tu govorimo o nogometu, ki je šport številka ena. In to je ta trenutek, ki je morda tudi zgodovinski.” Ne le v športih, ki so domena le nekaterih držav, vrhunski “smo” tudi v športih, ki so res svetovna domena, dodaja Pavčnik.

Dončićmanija, o kateri je prejšnji teden pisal, je nekaj, kar preseže vse, kar smo doslej videli, pravi. Italijani so tako prejšnji konec tedna čakali pred dvorano v Trstu in spremljali vsak Dončićev premik. On je zagotovo med petimi najboljšimi košarkarji na svetu in ta evforija, ki po svetu vlada zaradi njega, je seveda pljusknila tudi v Trst, kjer smo jo lahko v živo spremljali.

Leta 2017 je bil Goran Dragić nesporni vodja, kapetan … “Jaz sem večkrat napisal, da je on na novo definiral vlogo kapetana, ne le za košarko, ampak za vse slovenske športe … Luka pa je bil takrat prihajajoča zvezda, najstnik, ki mu je Goran kot nesporni voditelj, kot kapetan, odprl vrata – v garderobo, v reprezentanco, konec koncev si ga je izbral za cimra … prevzel je vlogo mentorja, brez kančka strahu, ali ga bo zasenčil. Ne, bilo je to: Vse te bom naučil, vse ti bom predal, skupaj bova nekaj dosegla. In to je bila naveza, ki je takrat učinkovala,” razlaga Pavčnik.

“In zdaj, par let kasneje, je Luka Dončić večji in boljši košarkar v tem trenutku, a vseeno še vedno z neverjetnim spoštovanjem gleda Dragića. Ni pozabil, kaj je bilo takrat, ni pozabil, kaj je on dal reprezentanci in njemu. To povezovanje med njima sinoči je bilo res nekaj fascinantnega. Tudi Dragićeva igra, pri teh letih, pri tej karieri  … in pa predanost reprezentanci, ta je res nalezljiva. In še nekaj je nalezljivo – ta zmagovalna miselnost, ta  samozavest … dejansko so vsi drugi videti  boljši, ko sta onadva zraven. Oba imata to moč, da nase prevzameta breme, oba kreirata napade, vsi zadevajo, mečejo, vsi se počutijo močne … naj ponovim: ostale delata boljše. In ljudi na tribunah delata boljše.”

Kako ustvariti zmagovalno miselnost, kako preseči miselnost uravnilovke, travm in mediokritete; kako zmagovalci, tudi ko so poraženi, ne potrebujejo tolažbe, je lani ob olimpijskih igrah pisal Boštjan Videmšek in tudi o tem je tekla debata v N1 podkastu. Martin Pavčnik se naveže tudi na izjave dr. Gregorja Starca za nedavni intervju v rubriki Poglobljeno – o tem, zakaj je lahko slovenski šport vrhunski v svetovnem merilu, in tudi o tem, kako delati z otroki – kako jih čim bolj usmerjati v šport, gibanje,  intenzivno vadbo, a jih hkrati v ranih letih ne vzgajati v dirkalne konje.

V N1 podkastu smo z Martinom Pavčnikom govorili o pomenu športa, kaj pomeni “šport kot zgodba”, kaj nam daje šport … in kje je šport – “med igro, poklicem in poslom”. Kateri del v Sloveniji šepa in po komu bi se lahko zgledovali? Govorili smo tudi o stvareh, o katerih pri športu redko ali redkeje slišimo. O stiskah športnikov in športnic, izgorelosti, depresiji … o čemer je treba čim več govoriti, odpirati tabuje, kot so v posebnem članku pred meseci pisali na Sportklubu. Vse to je tudi del športa, le da poteka daleč proč od evforije, uspehov, navijačev … Zato tudi o tem, kako pomembno je govoriti o teh temah in kako pomembna je podpora športnikom in športnicam v vseh obdobjih, tudi teh težkih.

Pa o smučarki Tini Maze, s katero je Pavčnik lani opravil poseben intervju, v katerem mu je zaupala veliko o zakulisju svoje športne kariere. Kako so neuspehi prav tako del te kariere kot uspehi in kaj vse je njo in nas vse šport uči o življenju.

Pavčnik v podkastu pojasnjuje tudi, kakšno je trenutno stanje slovenskega športnega novinarstva in kaj bi lahko izboljšali. Kaj se je spremenilo v zadnjih 15 letih in kako? Pa kako je na šport vplivala epidemija in kdo vse pozablja na šport?

Šport in nacionalizem? Kdaj se navijaštvo sprevrže v sovraštvo in kje je meja? Nanjo opozori Pavčnik v podkastu, govorili smo tudi o tej temi. In o seksizmu v športu, na katerega je treba biti pozoren in opozarjati.

Ob tem pa tudi: kakšno družbeno odgovornost nosijo uspešni športniki? Kakšno “breme” smo jim naložili v podkastu? Celoten pogovor, ki je dolg slabo uro, lahko pogledate v videu na vrhu strani ali ga poslušate v spodnjem tonskem posnetku. Za konec pogovora še nekaj kratkih vprašanj in premislekov – od tega, zakaj novinarji športnice in športnike kličejo po imenih, do spominov na igre v Sočiju. Kdo je Pavčniku “prenesel” predanost in užitek pri delu, ki ga opravlja, pa tudi izveste ob koncu pogovora. Pavčnik namreč izvira iz družine znanih pravnikov.

Podkaste N1 Slovenija lahko poslušate in se nanje naročite na platformah APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter