V duševni stiski po pomoč k strokovnjakom

Poglobljeno 23. Maj 202106:01 > 25. Maj 2021 22:42 0 komentarjev
Kam po pomoč v duševni stiski
Denis Sadiković/N1

Epidemija in ukrepi za njeno zamejitev predstavljajo veliko psihološko breme za vsakogar od nas, zato je pomembno, da znamo prepoznati duševne stiske in pravočasno poiskati pomoč.

V težkih okoliščinah pomagata predvsem pogovor in prijaznost do sebe, da od sebe ne zahtevamo preveč, ter da gojimo občutek hvaležnosti za to, kar imamo, svetuje psihologinja dr. Vita Poštuvan s Slovenskega centra za raziskovanje samomora, ki se že vrsto let ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja in promocijo duševnega zdravja. “Eden najpomembnejših virov moči pa bodo najbližji osebni odnosi, tisti, ki jim je najbolj mar, da smo dobro, ti nas bodo najbolj držali pokonci,” meni.

Ko je stiska tako velika, da samopomoč in pogovor z bližnjimi ne zadostujeta več, pa je pomoč treba poiskati pri strokovnjaku. Vsem, ki se spoprijemajo z duševno stisko, psihologinja svetuje, da se najprej obrnejo na osebnega zdravnika, ki jih bo znal napotiti v pravo smer oziroma k pravemu in ustrezno usposobljenemu strokovnjaku. Pri komuniciranju naj bodo jasni, direktno naj povedo, ali imajo občutke depresije, poudarja. “Če bomo osebnemu zdravniku rekli ‘glava me boli, sem utrujen, želodec me boli’, nas bo najprej poslal k nevrologu in na pregled želodca. Pogosto je to ovira, ki preprečuje, da nas dobro diagnosticirajo.”

Na voljo tudi številne brezplačne možnosti za pomoč v stiski

V državi so na voljo različne oblike brezplačne psihološke podpore, mnoge informacije o tem najdete tudi na spletni strani NIJZ. Psihološka podpora v zdravstvenih domovih je posameznikom na voljo v sklopu Telefona za psihološko podporo prebivalcem med epidemijo covida-19. Za razbremenitev in pogovor lahko pokličejo na enotno številko 080 51 00 (vsak delovni dan med 8. in 22. uro) ali pa strokovnjaka iz njihovega ali kateregakoli drugega zdravstvenega doma s seznama. Tisti, ki imajo duševne stiske ali težave v duševnem zdravju, pa lahko pomoč poiščejo tudi v centrih za duševno zdravje.

Tako so na voljo telefon za klic v duševni stiski na številki 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj), zaupna telefona Samarijan in Sopotnik na 116 123 (24 ur na dan, vsak dan), TOM telefon za otroke in mladostnike na 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) ter SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja na 080 11 55 (24 ur na dan, vsak dan).

Pomoč v duševni stiski
Borut Živulović/Bobo

Brezplačno pomoč ne glede na vzrok stiske nudijo Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj), zaupna telefona Samarijan in Sopotnik na 116 123 (24 ur na dan, vsak dan) ali TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro).

V svetovalnici Posvet osebam v duševni stiski v trenutnih razmerah omogočajo pogovore po telefonu. Za klic in pogovor sta na voljo številki 031 704 707 in 031 778 772 (vsak delovni dan med 8. in 18. uro).

Pri Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja 24 ur na dan deluje telefon 080 11 55. Obe varni hiši delujeta in sprejemata ženske in otroke, žrtve nasilja. SOS osebno svetovanje je na voljo vsak delavnik od 9. do 15. ure na telefonski številki 031 699 333 ali po elektronski pošti [email protected].
Društvo za nenasilno komunikacijo telefonsko svetovanje za žrtve nasilja v družini ali intimnopartnerskem odnosu nudi vsak dan od 8. do 16. ure na 031 770 120 (Ljubljana) in 031 546 098 (Koper).

Zveza prijateljev mladine Moste – Polje pa je na telefonski številki 01 54 43 043 ali prek elektronske pošte [email protected] na voljo za razbremenilni pogovor ali psihosocialno svetovanje.

Sočutni telefon Slovenskega društva hospic ponuja razbremenilne pogovore ljudem, ki se spopadajo s stiskami ob umiranju bližnje osebe in žalovanju, in sicer na 051 426 578 (spremljanje umirajočih) ter 051 419 558 (podpora žalujočim).

Podporo ob duševni stiski ponujajo tudi številne spletne strani

• #tosemjaz – spletni portal namenjen otrokom in mladostnikom www.tosemjaz.net

• NeBojSe – spletni portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM www.nebojse.si

• Spletna postaja za razumevanje samomora in pomoči, ki je na voljo www.zivziv.si

• Društvo SOS – online podporna skupina: https://drustvo-sos.si/sos-in-mediji/online-podporna-skupina/ in https://drustvo-sos.si/projekt/tukaj-lahko-dobite-podporo-in-pomoc/

• OMRA – inovativen program, v katerem boste pridobili odgovore na številna vprašanja o motnjah, povezanih s stresom, in o motnjah razpoloženja, kamor spadajo tudi depresija, anksiozne motnje in bipolarna motnja razpoloženja. Program je namenjen tako tistim, ki se spoprijemajo s težavami, kot njihovim svojcem ter širši zainteresirani, tudi strokovni javnosti. Več na: https://www.omra.si/

• Med.Over.Net – spletni portal na temo zdravja, duševnega zdravja in drugih področjih www.med.over.net