Janša v Kijevu: “Storili bomo vse, kar lahko, da Ukrajina postane članica EU”

Slovenski, poljski in češki premier so v Kijevu na novinarski konferenci po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Zelenskim poudarili, da so prišli Ukrajini izkazat podporo in se zavzeli, da Ukrajina čim prej dobi status države kandidatke za članstvo v Evropski uniji in da čim prej postane tudi članica.

Da je prihod treh premierjev v Kijev – slovenskega Janeza Janše, poljskega Mateusza Morawieckega in češkega Petra Fiale – “močan znak podpore, ki ga zelo cenimo”, je ob srečanju s tremi predsedniki vlad v Kijevu dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

“Tukaj smo, ker občudujemo vaš pogum in borbenost, s katero uničujete mit o nepremagljivi ruski vojski. Tukaj smo, ker je vaš boj tudi naš,” pa je na novinarski konferenci v Kijevu dejal slovenski premier Janša in nadaljeval, “tukaj pa smo tudi zato, da dostavimo sporočilo  Evropske unije, enotnosti znotraj EU, ki je zapletena družina 27 držav članic. EU podpira vaš boj, podpira vašo suverenost. To je nekaj, kar je bilo doseženo v zelo kratkem obdobju v primerjavi s podobnimi okoliščinami v zgodovini.”

Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski
REUTERS
Janez Janša Janez Janša
REUTERS
Mateusz Morawiecki, Mateusz Morawiecki,
Mateusz Morawiecki (REUTERS)
Jaroslaw Kaczynsk Jaroslaw Kaczynsk
REUTERS
Peter Fialo Peter Fialo
REUTERS
Srečanje premierji in Zelenski Srečanje premierji in Zelenski
REUTERS
Srečanje premierji in Zelenski Srečanje premierji in Zelenski
REUTERS

Kot je dodal Janša, Ukrajina brani ne samo svojo državo, ampak tudi Evropo in evropske vrednote. “Ukrajina je evropska država in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi postala tudi članica EU. Podpiramo status kandidatke za EU,” je še povedal Janša. Slovenski premier meni, da je trenutno prav Ukrajina država, ki najbolj brani evropske vrednote. Ukrajincem je še sporočil, da se je v državah EU “občutno spremenilo ozračje in na stotisoče ljudi na ulicah vas po evropskih prestolnicah podpira”. Pridruževanje Ukrajine Evropski uniji bi bilo po Janševi oceni ne samo konkreten izraz podpore, ampak tudi sporočilo za tiste, ki so napadli Ukrajino, “da ste del naše družine in da je naša družina pripravljena Ukrajino braniti in podpreti. Ostanite pogumni, zmagali boste in skupaj bomo preživeli.” Zaveda se, je še dodal, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju.

Izjavo slovenskega premierja Janše v Kijevu si lahko ogledate tukaj:

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je z Janšo na poti v Kijev kontaktiral generalni sekretar OECD, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket, kako pomagati Ukrajincem, da se bo država po vojni ponovno zgradila in obnovila. Poljski premier Morawiecki pa je poudaril, da se mora invazija končati. “EU mora Ukrajini hitro podeliti status kandidatke. In več kot to. Hitro jo mora povabiti v Evropsko unijo,” je med drugim poudaril. Češki premier Fiala je povedal: “Občudujemo vaš pogumni trud. Borite se za svoja življenja, družine, za svojo državo, svobodo. Vemo, da se borite tudi za naša življenja, našo svobodo. Tega se zavedamo.” 

Celotno tiskovno konferenco treh premierjev po srečanju z ukrajinskim predsednikom Zelenskim si lahko v jeziku, v katerem je potekala, ogledate tukaj: 

Pogovorov v Kijevu sta se udeležila tudi ukrajinski premier Denis Šmigal in predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczynski, ki je na novinarski konferenci dejal, “da morajo zahodne države nase prevzeti več tveganja ali pa se bo končalo kot v Münchnu leta 1938”.

Delegacija treh premierjev je v Kijev potovala z vlakom, za obisk ukrajinske prestolnice ni imela formalnega mandata Evropskega sveta, o čemer podrobneje pišemo TUKAJ. 

Članstvo Ukrajine v EU, kar je bila že pred tedni pobuda poljskega in slovenskega predsednika vlade, je podprla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, vendar ni nakazala, da bi se to lahko zgodilo po hitrem postopku, kot bi si to želel tudi Zelenski. Vstop države v EU je dolgotrajen postopek, kakšen je hiter postopek, ni povsem jasno.

Ko je Evropski parlament na začetku marca sprejel resolucijo, s katero je najostreje obsodil rusko invazijo na Ukrajino, je pozval še, naj se Ukrajini hitro dodeli status kandidatke za članstvo v Uniji. Takrat je evropske poslance prek videopovezave nagovoril tudi Zelenski in dejal: “Dokažite, da ste z nami, da nas ne boste pustili na cedilu, da smo Evropejci. Potem bo življenje prevladovalo nad smrtjo.”