Nemčija odpravila prednostne skupine za cepljenje

Koronavirus 07. Jun 202114:38 > 26. Jul 2021 16:26
Delite:

V Nemčiji ukinjajo sistem prednostnih skupin za cepljenje proti covidu-19. Številni so opozorili, da cepiva za cepljenje vseh za zdaj ni dovolj.

V Nemčiji ukinjajo sistem prednostnih skupin za cepljenje proti covidu-19, kar pomeni, da je lahko cepljen vsak, ki je starejši od dvanajst let. Kljub sprostitvi cepljenja pa se vrstijo opozorila, da v Nemčiji cepiva ni dovolj in da se ne bodo mogli takoj cepiti vsi, ki bodo to želeli.

Nemški zdravniki in minister za zdravje Jens Spahn prebivalce pozivata, naj bodo kljub odpravi prednostnih skupin za cepljenje potrpežljivi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vodja nemškega združenja mest in občin Gerd Landsberg je opozoril, da bo odprava prednostnih seznamov cepljenja pri številnih povzročila razočaranje.

Po poročanju Deutsche Welle narašča število pritožb tistih, ki kljub temu, da so bili v prednostnih skupinah za cepljenje, še vedno niso prejeli prvega odmerka cepiva.

V Nemčiji je precepljenih približno 20 odstotkov prebivalcev, 45 odstotkov pa jih je prejelo prvi odmerek cepiva. “Naša kampanja cepljenja se nadaljuje s polno hitrostjo in začenjamo zaznavati učinek, ki ga ima,” je dejal Spahn.

V Nemčiji so imeli doslej prednost pri cepljenju proti covidu-19 tisti, pri katerih je veliko tveganje za razvoj težje oblike bolezni, skupaj več kot 37 milijonov ljudi. Poleg starejših od 60 let so bili v prednostni skupini tudi rakavi bolniki, ljudje z visokim krvnim pritiskom, astmatiki ali sladkorni bolniki. Prednost so imeli tudi zdravstveni delavci in delavci v drugih izpostavljenih poklicih.

Komentari

Vaš komentar