Ločitev: kako iti “dobro” narazen

Podkast 20. Apr 202405:35 1 komentar

Kako se ločiti? Kako razvezo izpeljati, da bo lažje za partnerja, ki se razhajata, in za otroke, če jih imata? Kako torej iti narazen? Vodnik za tiste, ki so se že ločili, za tiste, ki se ločujejo zdaj, in za vse, ki se še bodo.

Anja Andrejč Balažic je doktorica psihologije in dela na centru za socialno delo, Maša Novak pa je odvetnica z dolgoletnimi izkušnjami z družinskim pravom. V pogovoru v N1 podkastu podata številne nasvete, opozorila in priporočila za vse, ki gredo skozi ločitev.

V N1 podkastu lahko izveste, kako ločitev oz. razveza poteka, kako se deli premoženje oz. kaj se deli, kakšni so postopki, predvsem pa, kako ločevanje izpeljati, da bo čim bolje za otroke, ki jih partnerja imata oz. kaj je v resnici v korist otroka.

Kaj je pomembno, ko gre par narazen?

Kaj ugotavljajo psihologi? Kako o ločitvi povedati otrokom? O čem z njimi ne govoriti? Na kaj morata paziti (nekdanja) partnerja? Kaj je za otroka pomembno? Kaj vidijo odvetniki pri svojem delu? Kakšne so izkušnje, iz katerih se lahko nekaj naučimo? Kako olajšati ločevanje? In česa nikoli ne početi? Kdaj in kako otrokom predstaviti morebitnega novega partnerja? Kakšne napake delajo starši tu? In še odgovori na številna druga vprašanja in dileme, ki se zastavljajo vsem, ki se ločujejo ali ki se še bodo. Pomembna tema za družbo in posameznika. Prisluhnite obema gostjama!

Anja Andrejč Balažic
Dr. Anja Andrejč Balažic (Foto: Denis Sadiković/N1)
Maša Novak
Maša Novak (Foto: Denis Sadiković/N1)

Celoten pogovor z informacijami, nasveti in opozorili o ločitvah lahko gledate ali poslušate v zgornjem posnetku. Spodaj prilagamo še nekaj podkastov, ki se ukvarjajo s podobnimi temami. Preverite še:

Podkast o tem, kako imeti dober partnerski odnos. Kako premostiti težave v zvezi?

Podkast z Bronjo Žakelj o smrti, izgubi, žalovanju, bolezni, ločitvi in življenju. O knjigi in filmu, ki nastaja.

Podkast o digitalnih odvisnostih. Kaj narediti, če smo zasvojeni s telefonom, spletom, igrami? Kaj, če opažamo, da je naš otrok?

Podkast o najstnikih in najstnicah, spolnosti, puberteti … Pogovor z avtoricama oddaje Prvič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje