“Nad nami so letele molotovke, mi smo jedli sendviče, bilo je bizarno”

Kultura 10. Jan 202405:30 0 komentarjev

Barbara Čeferin, Miro Majcen, Nada Žgank in Luka Dakskobler. Različne fotografske in življenjske zgodbe, a ena skupna strast in delo: fotografija. Kako je biti uradni fotograf Rolling Stonesov (Miro Majcen)? Kdaj je bilo nadrealistično slišati sebe reči: Ja, vojna se je začela (Barbara Čeferin)? Zakaj je kdaj treba stati do pasu v "ribji juhi" (Luka Dakskobler)? Kako se najpogosteje fotografirajo Kralji ulice (Nada Žgank)?

Pogovor o fotografiji in fotografih. O ceni fotografije, fotografskih zgodbah, delu izza fotoaparata. O dokumentarni, novinarski in umetniški fotografiji. Trgu umetnin, iskanju pravega trenutka, fotografijah, ki so po 30 letih opomin. O tem, zakaj mnogi ne znajo več gledati fotografij. O fotografijah na rešilnih jopičih, fotografijah za koncertnimi ograjami, fotografijah večurnega padanja po stopnicah in fotografijah, ki spremenijo življenje. Nada Žgank, Barbara Čeferin, Luka Dakskobler in Miro Majcen se v N1 podkastu pogovarjajo o vsem tem. Poslušajte ali glejte podkast o fotografiji.

Miro Majcen pove tudi, kdaj je po hudi letalski nesreči, ki jo je po čudežu preživel in okreval, spet prvič prijel za aparat. Barbara Čeferin razloži, kako boleče je bilo za fotografinjo ostati ujeta sredi poplav brez fotoaparata. Luka Dakskobler izda, kako se je pred leti razpletla svetovna zgodba o “sanjski službi” v Avstraliji. Nada Žgank nas v spominih popelje na razstavo z mega dolgo fotografijo.

Dve fotografinji in dva fotografa, ki jih slovenska javnost torej dobro pozna, v N1 podkastu predstavijo tudi vsak po eno svojo fotografijo in zgodbo izza nje. Vidite jih lahko tu spodaj in pa seveda v pogovoru, ki je v celoti dostopen v posnetku na vrhu strani.

Barbara Čeferin (samo za podkast)
Barbara Čeferin: Shod za Bosno na Kongresnem trgu, 1993.
Nada Žgank (samo za podkast)
Nada Žgank: dokumentacija performansa ‘Padanje po stopnicah’ umetnice Kire O’Reilly, 2010.
Miro Majcen (samo za podkast)
Miro Majcen: iz serije Just kids; Središče ob Dravi, 2015.
Luka Dakskobler: Barbara (samo za podkast)
Luka Dakskobler: iz Zgodbe o Barbari, 2012.

V poslušanje/ogled pa vam ponujamo še nekatere od preteklih pogovorov v N1 podkastu:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!